Innehåll

Rökfria utomhusmiljöer – för hälsans skull

Tack vare vår nationella tobakslag slipper barn och vuxna besväras av rök på offentliga platser, till exempel lekplatser.

Rökförbudet på allmänna platser infördes 2019. Förbudet omfattar utöver lekplatser även inhägnade idrottsanläggningar, kollektivtrafiken, offentliga entréer och utomhusserveringar.

Läs mer om rökfria utomhusmiljöer hos Folkhälsomyndigheten

Att andas in tobaksrök innebär att man riskerar att utsättas för samma skadliga ämnen som personer som röker. Barns luftvägar är extra känsliga för tobaksrök, det är därför extra viktigt att barn inte utsätts för tobaksrök. Rökförbudet på offentliga platser gör också rökning mindre synligt i sammhället. Det kan i sin tur minska barn och ungas nyfikenhet på rökning.

I Järfälla arbetar vi förebyggande kring ANDTS (Alkohol, narkotika, dopning, tobak, spelproblematik) bland unga.

Här kan du läsa mer information om vårt förebyggande arbete

Vill du ha kostnadsfri hjälp att sluta röka?

Besök slutarökalinjen.se

Läs om att sluta röka på 1177 vårdguiden

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp