Innehåll

Kultur­miljöer

Järfälla har många intressanta kultur­miljöer. Flera äldre hus och gårdar an­vänds av föreningar. De kan också hyras ut till allmänheten.

Vad är en kultur­miljö?

En kulturmiljö ska kunna för­medla kunskap om sin tids byggnads­traditioner eller sociala villkor. Den kan också vara typisk för traktens eller regionens förhållanden. Den kan även visa en speciell tidsepok.

Kommunens roll

Kommunen har en enhet som hand­lägger ärenden som rör kulturmiljö­vård. Enheten kan ge råd och har en roll som konsult exempelvis i samband med renovering av kultur­historisk värde­full bebyggelse.

Kultur­miljö­plan

Järfälla kommun har en kulturmiljöplan som antogs av kommun­fullmäktige i Järfälla 1999. Ett syfte med planen är att ge Järfällas invånare information om kultur­miljöernas innehåll och kvaliteter.

Kultur­miljöplanen

Kulturminnesskyltar

I Järfälla finns över 50 olika kulturminnesskyltar på olika platser i alla kommundelar. På Järfällakartan kan du se var du hittar de olika skyltarna.

Kulturminnesskyltar på Järfällakartan

Äldre kultur­miljöer

Järfälla har många intressanta kultur­miljöer. Flera äldre hus och gårdar sköts om av föreningar och hyrs även ut till all­mänheten:

  • Gamla Stäketskolan, Stäket
  • Ulvsättra Gård, Kallhäll
  • Sandviks gård, Viksjö
  • Skälby gård, Skälby
  • Grytan, vid Skälby gård

Gå på promenad med guidning i kulturmiljö

Gå på kulturpromenad med guidning i olika miljöer i Järfälla. Välj bland olika turer. Promenaderna innehåller flera stopp och har en berättarröst som vägleder dig hur du ska gå. Här finns även en guidad tur bland konstverken i Görvälns slottspark.

Kulturpromenad med guidning

Läs mer om kulturmiljöer i Järfälla

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp