Trafik­säkerhet vid skolor

Många Järfällabor väljer att skjutsa sina barn till skolan eller förskolan. Vägarna utanför skolorna är oftast inte anpassade för att hantera stora mängder trafik under den korta stund på morgon och efter­middag som lämning och hämtning sker. Detta tillsammans med stressen som många känner på morgonen leder ofta till riskfyllda situa­tioner.

Varje bil som försvinner utan­för skolan gör skolvägen tryggare och säkrare.

Visste du att:

  • Genom att låta barn gå till skolan tillåts de lära känna sin närmiljö och blir vana vid att vistas i trafiken.
  • Barn som ständigt skjutsas begränsas i sin rörelsefrihet eftersom de blir beroende av föräldrar­nas tid, möjlighet och vilja att skjutsa.
  • Om ett barn har 2 km till skolan tar det 8 minuter att cykla och 20 minuter att gå.
  • I Sverige är ca 30 procent av bilresorna kortare än 3 km och hälften är kortare än 5 km.
  • Om alla bilresor under 2 km ersattes med cykel eller promenad skulle vi under ett år spara 130 miljoner liter bensin och koldioxidutsläppen skulle minska med 300 000 ton.

Vandrande skolbuss

Alla vinner på att fler går eller cyklar till skolan. Koldioxid­utsläppen minskar, trafik­miljön utanför skolan blir tryggare och motion blir en självklar del av ditt barns vardag.

Om du känner dig osäker på att låta ditt barn gå själv till skolan kan vi rekommendera konceptet "vandrande skol­buss". Det är ett organiserat samgående där familjer för en grupp barn turas om att följa barnen till skolan.

Hittar du fyra andra föräldrar i närområdet behöver du bara följa ditt och de andras barn till skolan en dag i veckan.

Broschyr om vandrande skolbusslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nyhetsinslag om vandrande skolbusslänk till annan webbplats

Informationsfilm - Varje steg gör gottlänk till annan webbplats

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?