Innehåll

Eldning

Att elda i en eldstad är trevligt och ger dessutom skön värme. Men vedeldning är också en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar i Sverige.

När man eldar med ved sker utsläpp av föroreningar som kan ge problem i andningsvägarna och hjärt-kärlsystemet samt vara cancerframkallande. Särskilt känsliga för dessa utsläpp är barn och äldre samt astmatiker och andra människor som lider av luftrörs- och andningsbesvär. Eldning i tätbebyggt område kan därför orsaka störningar och hälsorisker. Vid klagomål kan eldning begränsas till 2 gånger per vecka à 4 timmar per hushåll. Om många i ett område eldar kan tiden för eldning behöva begränsas ytterligare.

Hur man eldar och vad man eldar har stor påverkan på hälsan och risken för störningar. Tänk på att alltid elda torr ved och se till att tillräckligt med luft kommer in i pannan. All eldning av hushållsavfall, plast, målat eller tryckimpregnerat virke, spånskivor eller liknande material är förbjudet. Det är inte heller tillåtet att elda trädgårdsavfall eller annat avfall.

Om du ska skaffa braskamin

Om du vill skaffa en braskamin, kakelugn eller öppen spis finns det nyttig information att läsa i vårt faktablad om eldning.

Läs mer om hur du eldar rätt på Naturvårdsverkets webbsida

Faktablad om eldning Pdf, 324.1 kB.

Vedpanna

Om du ska installera en ny vedpanna krävs bygglov från bygglovsavdelningen. Pannan ska även vara miljögodkänd.

Klicka här för information om bygglov för installation av eldstad

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp