Viktigt att tänka på vid eldning
Att elda i en eldstad är trevligt och ger dessutom skön värme. Men vedeldning är också en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar i Sverige.
När man eldar med ved sker utsläpp av föroreningar som kan ge problem i andningsvägarna och hjärt-kärlsystemet. Föroreningarna kan också vara cancerframkallande. Särskilt känsliga för dessa utsläpp är barn, äldre, astmatiker och andra människor som lider av luftrörs- och andningsbesvär. I tätbebyggt område är det därför bara tillåtet att elda max 2 gånger per vecka à 4 timmar per hushåll. Om många i ett område eldar kan tiden för eldning behöva begränsas ytterligare.
Det är viktigt att tänka på att inte störa sina grannar när man eldar. Hur man eldar och vad man eldar har stor påverkan på hälsan och risken för störningar. Tänk på att alltid elda torr ved och se till att tillräckligt med luft kommer in i pannan.
All eldning av hushållsavfall, plast, målat eller tryckimpregnerat virke, spånskivor eller liknande material är förbjudet. Det är inte heller tillåtet att elda trädgårdsavfall eller annat avfall, oavsett om det är i eldstad eller i trädgården.
Om du ska skaffa braskamin
Om du vill skaffa en braskamin, kakelugn eller öppen spis finns det nyttig information att läsa i vårt faktablad om eldning.
Läs mer om hur du eldar rätt på Naturvårdsverkets webbsida
Faktablad om eldning Pdf, 324.1 kB.
Vedpanna
Om du ska installera en ny vedpanna krävs bygglov från bygglovsavdelningen. Pannan ska även vara miljögodkänd.
Klicka här för information om bygglov för installation av eldstad