Anpassad grundskola

För elever som inte når upp till grundskolans kunskaps­mål på grund av en intellektuell funktionsnedsättning.

Utbildningen i anpassad grundskola har en egen läroplan och kan erbjudas i samlad anpassad grundskole­klass eller som integrerad i grundskolan. Läroplanen har två olika delar: ämnen och ämnesområden. Elever i den anpassade grundskolan som läser enligt ämnen läser samma ämnen som i grundskolan men med ett anpassat innehåll och mål. Elever i den anpassade grundskolan som läser enligt ämnesområdena estetisk verksamhet, kommunikation, motorik, vardagsaktiviteter och verklighetsuppfattning. Elever i den anpassade grundskolan som läser ett än mer anpassat material inom områdena estetisk verksamhet, kommunikation, motorik, vardagsaktiviteter och verklighetsuppfattning. Det är också möjligt för elever i den anpassade grundskolan att läsa enskilda ämnen enligt grundskolans läroplan.

Behoven kartläggs

Innan en elev tas emot att läsa enligt anpassade grundskolan görs alltid en utredning. Då kartläggs elevens behov, med hjälp av en psykologisk, medicinsk, pedagogisk och social bedömning. Det är rektor som ansvarar för att hela utredningen görs och att hålla dig som vårdnads­havare uppdaterad i processen. Rektor ansöker tillsammans med dig som vårdnadshavare om skolgång i anpassad grundskola för ditt barn. Mottagningsgruppen för den anpassade grundskolan i Järfälla kommun är de som fattar beslut om en elev ska tas emot i anpassad grundskola.

Mottagningsgruppen

Mottagningsgruppen består av specialpedagog, skolkurator, skolpsykolog och skolläkare som gemensamt tar beslut om mottagande. Det är inte möjligt att läsa enligt anpassad grundskola utan ett mottagningsbeslut från kommunen.

Ansökan till skola som har klasser för anpassad grundskola

Efter att en elev har fått ett beslut att läsa enligt anpassad grundskola kan ansökan ske till klasser för anpassad grundskola.

På Skolverkets hemsida kan man läsa mer om vad anpassad grundskola är.

Enheter med klasser för anpassad grundskola finns på ett antal skolor i Järfälla:


Björkebyskolan

Björkebyskolan är en av två högstadieskolor och har klasser för den anpassade grundskolan. Här går elever i årskurs 7-9. Skolan har cirka 580 elever varav cirka 25 går på den anpassade grundskolan.

Källtorpskolan

Källtorpskolan är en av två högstadieskolor och har klasser för den anpassade grundskolan. Här går elever i årskurs 7-9. Skolan har cirka 400 elever varav cirka 25 går på den anpassade grundskolan

Kolaräng- och Iljansbodaskolan

Kolarängen är en av fem enheter för elever i låg- och mellanstadiet. Enheten är speciellt inriktad mot de elever som läser enligt den anpassade grundskolans ämnesområden och har flertalet funktionsnedsättningar utöver den intellektuella funktionen. Skolan ligger i Kallhäll och har cirka 600 elever varav cirka 40 går i den anpassade grundskolan.

Olovslundsskolan

Olovslundskolan är en av fem enheter för elever i låg- och mellanstadiet. Skolan ligger i västra Jakobsberg och har cirka 650 elever varav cirka 30 går i den anpassade grundskolan.

Sandvikskolan

Sandvikskolan är en av fem enheter för elever i låg- och mellanstadiet i den anpassade grundskolan. Skolan ligger i Viksjö och har cirka 250 elever varav cirka 15 går i den anpassade grundskolan.

Tallbohovskolan

Tallbohovskolan är en av fem enheter för elever i låg- och mellanstadiet i den anpassade grundskolan. Skolan ligger på Söderhöjden och har cirka 450 elever varav cirka 12 går i den anpassade grundskolan.

Herrestaskolan

Herrestaskolan är en av fem enheter för elever i låg- och mellanstadiet i den anpassade grundskolan. Skolan ligger I Barkarbystaden och har cirka 450 elever varav cirka 15 går i den anpassade grundskolan.

Vill du veta mer?

Om du har frågor om den anpassade grundskolan som skolform och rutiner för mottagande i anpassad grundskola kan du vända dig till kommunens ordförande för mottagningsgruppen för den anpassade grundskolan via vårt servicecenter.

Läs mer

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet




Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.