Biologisk mångfald
Den biologiska mångfalden med alla dess arter, livsmiljöer och funktioner utgör grunden för alla ekosystem. Kommunen arbetar på olika sätt för att bevara och utveckla den biologiska mångfalden och de grönblåa strukturerna i landskapet.
För att kunna bevara och utveckla den biologiska mångfalden i Järfälla är en förutsättning att det finns lämplig kunskap som fångar in olika delar av mångfalden. Var finns det områden med höga naturvärden? Var finns det förekomster av naturvårdsarter, och vilka är dessa? Vilka behov av skötsel är knutna till biotoperna och artförekomsterna? Finns det områden som är ekologiskt särskilt känsliga och var finns i så fall dessa?
Ytterligare en förutsättning för att bevara och utveckla den biologiska mångfalden är att kunskapen som finns kommer ut i organisationen och används i samhällsplaneringens olika delar samt i förvaltningen av kommunens verksamheter.
Strategi från nu till 2030
I kommunens översiktsplan ”Växa med kvalitet, översiktsplan Järfälla - nu till 2030”, skriver vi: ”En ny handlingsplan för ökad biologisk mångfald kan behövas för att klara flera av de nationella miljömålen och för att ge berikande naturupplevelser i park- och naturområden.”
Under perioden 2015-2018 togs därför olika kunskapsunderlag och naturvärdesbedömningar fram som ligger till grund för den handlingsplan som antogs i tekniska nämnden 2018-06-20.
Läs mer om vårt arbete för biologiskt mångfald
Handlingsplanen för ökad biologisk mångfald i Järfälla Pdf, 4.1 MB.
Järfälla kommuns naturvärdesinventering Pdf, 26.9 MB.
Bilagor till Järfälla kommuns naturvärdesinventering Pdf, 1.6 MB.
Ansvarsarter och särskilt viktiga naturvårdsarter i Järfälla Pdf, 2.3 MB.
Ekologiskt särskilt känsliga områden Pdf, 17 MB.
Betande djur i öppna landskap
Genom att låta får och kossor beta kan fler arter av växter - inte minst blomster - samsas om näring och ljus. De hindrar asp, gran och annan sly från att tränga bort ljuset från marken så att blomstren dör.
Betande djur är väldigt viktigt för att hålla stora delar av våra landskap öppna och hälsosamma. Flera olika insekter, växter, fjärilar, fåglar och vilda bin lever och frodas i naturbetesmarkerna.
Blandningen av olika arter i våra landskap kallas biologisk mångfald och hjälper vårt ekosystem att hålla sig friskt.