Familjehem till barn och ungdomar
Vill du ha ett viktigt uppdrag? Det finns idag barn i Järfälla som är i behov av nytt hem. Vi söker därför dig som vill öppna din dörr och ta emot ett barn som behöver en trygg och stabil plats att bo på.
Varför behöver en del barn och ungdomar bo i familjehem?
Alla barn föds och växer upp under olika villkor där föräldrarna har olika bra möjlighet att ta hand om sitt barn. För en liten del av alla barn och ungdomar gör detta att de inte kan bo hemma med sina föräldrar. Anledningen kan till exempel vara omsorgsbrist, sjukdom hos förälder, relationsproblem, missbruk, beteendeproblematik, kriminalitet eller andra svårigheter i familjen. Men målet med familjehemsuppdrag är, i de flesta fall, att barnet ska kunna flytta hem igen. Men vissa barn eller ungdomar kan behöva bo hos familjehemmet under hela sin uppväxt.
Förutsättningar för att bli familjehem
Vi ser gärna att du uppföljer dessa kritierier nedan. Detta behövs för att du som vuxen ska kunna stötta och guida våra mest utsatta barn i allt från hälsa, skola, samhälle och relationer.
- Tid och engagemang för ett till barn i familjen
- En trygg och stabil livssituation
- En stabil ekonomi
- Sysselsättning - du ska inte vara arbetslös eller långtidssjukskriven
- Ett tryggt och stabilt privat nätverk
- Att du helst är över 25 år
- Erfarenhet av barn, egna eller andras
- Kan tala, läsa och förstå svenska obehindrat
- Att du vill och kan samarbeta med socialtjänst och barnets biologiska nätverk
- Att barnet kan få eget rum med fönster.
Vilket stöd kan man få som familjehem?
I familjehem har man det vardagliga ansvaret för barnet och det är familjehemmen som behöver finnas att stötta barnen och finnas där som en trygg vuxen. Som familjehem ingår du i ett team tillsammans med familjehemssekreterare och barnets handläggare. För att hjälpa er som familjehem att klara uppdraget har ni en egen familjehemssekreterare. Denne är till för att ge fortlöpande stöd och rådgivning till familjehemmet. Som nytt familjehem ska man även gå Socialstyrelsens utbildning ”Ett hem att växa i”. Alla familjehem erbjudas handledning, ibland enskilt och ibland i grupp med andra familjehem.
Ersättning
Som familjehem har man även rätt till ekonomisk ersättning för uppdraget. En del är omkostnadsersättningen, som ska täcka de kostnader man får för ett till barn i familjen, exempelvis för mat, kläder och fritidsaktiviteter. Du får också ett arvode för uppdraget. Arvodet är den ersättning du får för den insats du förväntas göra som familjehem och denna är skattepliktig. Järfälla kommun följer Sveriges kommuners och regioners rekommendationer (SKR). Läs gärna mer på SKR:s hemsida.
Om ni vill veta mer om att vara familjehem så finns det information att läsa på:
Vad händer efter en intresseanmälan?
När er intresseanmälan har kommit in till oss blir du kontaktad av en familjehemssekreterare som informerar och kan svara på frågor. Efter att ha fått en bild av er livssituation och motiv till uppdraget gör vi en bedömning om vi ska gå vidare och påbörja en familjehemsutredning.
En utredning tar cirka tre månader att göra och alla möten sker på kontorstid. Utredningen genomförs genom bland annat hembesök, enskilda intervjuer, samtal med barn i familjen, referenstagning och registerutdrag från polis, kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan och socialtjänst. Därefter görs den viktiga matchningen mellan er och ett aktuellt barn.