Innehåll

Bli kontakt­familj eller kontakt­person

Vi söker dig som vill bli kontakt­familj eller kontakt­person till barn och unga i Järfälla. Hör av dig så berättar vi mer!


Alla sorters kontakt­familjer och kontakt­personer behövs. Det viktigaste är att du har tid, engagemang och tålamod. Barnen behöver trygga vuxna som har tid för just dem. Filmen beskriver vad en kontaktfamilj och kontaktperson gör.

Vad gör en kontaktfamilj?

Som kontaktfamilj tar du emot ett barn eller ett syskon­par i ditt hem en eller ett par helger i månaden. Ibland ses ni även några extra dagar i samband med skollov. När barnet kommer på besök gör ni vardagliga saker tillsammans. Ni behöver inte åka på utflykter och spännande äventyr! Huvudsaken är att ni har tid att umgås med barnet.

Ett barns behov av kontakt­familj utreds av social­sekreterare och barnen kan vara från tre år och uppåt.

Vad gör en kontaktperson?

Som kontaktpersonen fungerar du som en vän och med­människa. En vuxen person som lyssnar, uppmuntrar och följer med på olika aktiviteter kan vara vad vissa barn eller ungdomar saknar. Som kontakt­person kan du få denna viktiga roll i ett barns eller en ungdoms liv. Ni träffas en eller ett par gånger i veckan utanför hemmet.

Är du intresserad?

Alla som vill bli kontakt­familj eller kontakt­person måste vi först utreda. Det gör vi utifrån barnets bästa. Om du är intresserad, mejla till oss så pratar vi mer!

Berätta om dig själv, din familj (om du har det) och om varför du är intresserad av uppdraget som kontaktfamilj eller kontaktperson.

Anmäl intresse via Familjehem Sverige

Vad händer sedan?

Vi kommer att vilja träffa dig och besöka dig hemma för att se om du är lämplig. Det gör vi för barnens bästa. Vi tar även referenser och kontrollerar dig i register­utdrag med hjälp av fullmakt. Som kontaktperson eller kontaktfamilj får du inte ha något ärende hos socialtjänsten.

Du får ett arvode

Att vara kontakt­familj eller kontakt­person är ingen anställning utan ett uppdrag. Du drivs av att vilja göra något bra för ett barn som behöver stöd. Du får ett arvode och ekonomisk ersättning för vissa kostnader som du har i ditt uppdrag.

Mer information

Läs mer om att göra en insats på socialstyrelsens webb

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp