Skolmat
I Järfälla kommun tillagas och serveras lunch till cirka 14 000 barn och ungdomar varje dag. Utgångspunkten är att all mat som serveras ska vara god, vällagad och näringsriktig. Maten ska också vara fri från onödiga tillsatser och inköpen av ekologiska livsmedel ökar varje år.
Maten i Järfällas förskolor och skolor
Mat och måltider är centrala i våra liv och en källa till glädje, som mötesplats och kulturbärare. Våra matvanor har också stor betydelse för hälsa och välbefinnande. Därför är det viktigt att äta bra mat regelbundet - frukost, lunch, middag och ett par mellanmål. Förskolan och skolan har enastående möjligheter att på ett positivt och naturligt sätt främja en hälsosam livsstil med bra matvanor hos barn och elever.I möjligaste mån tillagas maten från grunden. Vid ny- och ombyggnation strävar kommunen efter att bygga tillagningskök där maten lagas på plats.
Järfälla kommun har 33 förskolekök och 22 skolkök som drivs i kommunens egen regi.
Riktlinjer och anvisningar
Kommunfullmäktige har fastställt riktlinjer och tillämpningsanvisningar för måltidsverksamheten i Järfälla kommun. Varje förskola och skola ansvarar själv för att riktlinjerna följs. Här kan du ta del av de olika dokument som finns.
Riktlinjer och tillämpningsanvisningar för Järfälla kommuns måltidsverksamhet Pdf, 33.1 kB.
Riktlinjer och råd för servering av mjölkprodukter Pdf, 208.3 kB.
Rekommendationer för försäljning i skolcafeterian, kiosken och på fritidsgården Pdf, 214.9 kB.
Riktlinjer säker mat Pdf, 433.5 kB.
Livsmedelsverkets riktlinjer
Utöver kommunens egna regler finns riktlinjer från Livsmedelsverket som är vägledande.
Skolmjölksstödet
Mjölken som serveras i våra skolor och förskolor finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket. Skolmjölksstödet kan sökas av alla skolor både kommunala och fristående skolor från förskola till gymnasium. Syftet med detta EU-stöd är att ge fler elever möjlighet att dricka mjölk i skolan.