Fettavskiljare för livsmedelsverksamhet
Fett som släpps ut i avloppet i samband med matlagning och diskning skapar problem med igensättningar och stopp i ledningsnätet. Det finns därför särskilda riktlinjer som gäller vid hantering av fett och krav på fettavskiljare för livsmedelsverksamheter.
Krav på fettavskiljare för livsmedelsverksamheter
Eftersom fett sätter igen spillvattenledningarna ska alla verksamheter som hanterar fett lämna förbrukat eller överblivet fett till återvinning samt ha en typgodkänd fettavskiljare installerad som samlar upp det fett som följer med tvätt- och diskvatten. Fettavskiljaren ska vara utformad och dimensionerad enligt svensk standard EN 1825 och uppfylla de allmänna kraven enligt Boverkets byggregler.
Vilka krav som gäller finner du i våra riktlinjer för fettavskiljare Pdf, 200.4 kB.
Exempel på verksamheter som behöver ha fettavskiljare är
- restauranger
- gatukök
- charkuterier
- konditorier
- livsmedelsindustrier
- mottagningskök
- storkök
Vid installation av fettavskiljare ska du göra en bygganmälan till miljö- och bygglovsnämnden. Tömning ska göras av kommunens entreprenör så kontakta kommunen efter installation så bokar vi tömning.
Senast uppdaterad:
Jag upplever att den här sidan har brister i tillgänglighet
Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.
Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven
Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format
Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.