Vattnet­ i Järfälla

Sjöutsikt från strandkanten med brygga till vänster och grön vass till höger

Få saker är så viktigt för vårt liv och vår natur som vattnet. Vi kan öppna kranen och få gott dricksvatten, enkelt spola på toaletten och till och med värma upp våra hus med hjälp av vatten. Här kan du läsa mer om vad vi som kommun gör och vad du som privatperson kan göra för att ta hand om vårt vatten.

Det är bara vatten - det viktigaste vi har

Tillsammans tar vi ansvar för hållbar vattenanvändning. Här finns tips på hur du kan få en mer hållbar vattenanvändning.

Läs mer om hållbar vattenanvändning hemma, i trädgården och med båt

Vi dricker från och badar i Mälaren

Norrvattens vattenverk vid Görväln producerar dricks­vatten till Järfälla och flera andra kommuner. Vattnet tas från Mälaren och renas sedan i flera steg. Prover tas på vattnet för att kontrollera att vattnet håller en god kvalitet.

Här kan du läsa mer om dricks­vattnet i Järfälla

För att bibehålla den goda vatten­kvaliteten måste vi tillsammans värna om Mälarens vatten. För att minska risken att vattnet förorenats har Norrvatten till­sammans med Stockholm vatten tagit fram ett vatten­skyddsområde för Östra Mälaren. Detta innebär att det finns bestämmelser om vad du som privat­person eller verksamhets­utövare får göra i närheten av vatten­täkten. I Järfälla omfattas bland annat delar av Kallhäll, Stäket och Viksjö av vatten­skydds­området.

Här kan du hitta mer information om Östra Mälarens vatten­skydds­område

Det finns många trevliga bad­platser i kommunen.  För att säkerställa en god badvatten­kvalitet tar kommunen prover på de kommunala badplats­erna under badsäsong.

Här kan du läsa mer om Järfällas badvatten

Vill du ansluta till kommunens vatten- och avlopps­anläggning? (Servis­anmälan)

Ska du bygga hus i Järfälla? Då behöver du lämna in en servisanmälan för att få tillgång till kommunalt vatten och avlopp.

Enskild vatten­försörjning

Boende utanför tätbebyggt område måste i vissa fall ordna vattenförsörjningen själv, vanligtvis genom att anlägga en brunn och en mindre avlopps­anläggning. Den som har enskild brunn eller avlopps­anläggning är själv ansvarig för kontroll av vatten­kvalitet samt för att lagar och tillstånds­krav är uppfyllda.

Här kan du läsa mer om vatten från egen brunn

Här kan du läsa mer om eget avlopp

Kommunens VA-system och vattenförsörjning

Järfällas vattentjänstplan

Järfälla kommun har en väl utbyggd allmän VA-anläggning som inkluderar vattenförsörjning och hantering av spill- och dagvatten. Vattentjänstplanen innehåller kommunens långsiktiga planering av VA-försörjningen och beskriver åtgärder för den allmänna VA-anläggningens funktion vid skyfall.

Ladda ner Järfällas vattentjänstplan Pdf, 7.4 MB.

Avloppssystemet tar hand om använt vatten

Avloppsvatten är ett samlings­namn för spill- och dagvatten. Avlopps­vattnet från hushåll kallas spill­vatten och består bland annat av för­brukat vatten från toaletter, duschar, tvätt- och disk­maskiner. Spill­vatten kan också komma från verksamheter och industrier. Dag­vatten kallas det vatten som rinner av från gator och annan mark efter regn och snö­smältning..

Var noga med att inte spola ner skräp och annat som kan orsaka stopp eller förorena vårt vatten.

Här kan du läsa mer om avlopp, spill­vatten och dagvatten

Regn- och trädgårdsvatten om­händer­tas

Regn och smältvatten rinner normalt ner i marken och bildar grund­vatten. I en stad med hård­gjorda ytor leds istället vattnet oftast bort i ledningar och diken. Detta vatten kallas för dagvatten. Dagvatten innehåller ofta oljor och andra föroreningar som inte är bra för vår miljö. Bland annat rinner kemikalier ner med vattnet om du tvättar bilen på uppfarten eller gatan. Det skadar både vår natur och vårt vatten.

Här kan du läsa mer om dagvatten­hanteringen i Järfälla

Här kan du läsa mer om skyfallshanteringen i Järfälla

Läs mer

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet




Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.