Förskole- och skolstöd
I förskole- och skolstödet finns personal med olika yrkeskompetenser såsom psykolog, socionom, specialpedagog, speciallärare och talpedagog. De arbetar bland annat på uppdrag av förskolor och skolor i kommunen. Insatserna är främst främjande och förebyggande och syftar till att bidra till barns och elevers utveckling och lärande.
Förskolepsykologer
Psykologerna arbetar med stöd till förskolor genom handledning, konsultation och utbildning för personal. De har ett nära samarbete med de övriga yrkeskompetenserna inom förskolestödet.
Talpedagoger
Talpedagogerna fungerar som konsultativt stöd inom områdena tal-, språk- och kommunikationshinder. De genomför utbildningsinsatser för personal i metoder som är till hjälp för barn och elevers tal-, språk- och kommunikationsutveckling. Vid behov och samtycke från vårdnadshavare kan talpedagoger även språkträna enskilda elever och handleda personal att kunna fortsätta arbete på egen hand.
Specialpedagogiskt stöd
Förskolor och skolor erbjuds specialpedagogisk konsultation, handledning och utbildning. Arbetet sker i samverkan med rektorer och elevhälsoteam (på skolor) och berör bland annat organisatoriska frågor, stöd i kartläggningar och utredningar samt arbete kring elever i särskilt behov av stöd.
Matematik-, språk-, läs- och skrivutvecklare
Utvecklarna har i uppdrag att stötta personal i förskola och skola att höja undervisningskvalitén för ökad måluppfyllelse hos kommunens elever. Detta sker bland annat genom kompetensutveckling utifrån systematiskt kvalitetsarbete kring screeningar. Utvecklarna kan även konsulteras i arbetet kring särskilt begåvade barn och elever.
Närvaroarbete och SIP
Förskole- och skolstödets närvaroteam konsulterar och stöttar skolor i arbetet kring problematisk skolfrånvaro. I undantagsfall kan elever ges undervisning i elevhälsans lokaler för att kunna återgå till utbildning. Inför och i ett sådant arbete sker samverkan med skolans elevhälsogrupp, eleven, vårdnadshavare och eventuellt andra myndigheter eller personer. Förskole- och skolstödet har SIP-samordnare som kan fylla en viktig sammanhållande funktion i detta.