Innehåll
kvarn

Jakobsbergs kvarn fotograferad 1964 av Gunvor Willberg. Järfälla kommuns bildarkiv (bildnummer 03690).

Kvarn­backen

Kvarnbacken är ett grav­fält från yngre järn­åldern. Mot Mjölnar­vägen finns det ett 100-tal vikinga­tida gravar från senare delen av järn­åldern. De går att se i form av små högar eller kullar i backen. Grav­fältet har stort kultur­historiskt värde och har tillhört Vibble by som senare blev Jakobsbergs gård.

Hitta hit

Pendeltåg eller buss till Jakobsbergs station. Välj uppgången mot buss­terminalen. Promenera längs med buss­terminalen söderut. Gå över Järfälla­vägen vid över­gångs­stället mot Vibblaby­vägen så ser du Kvarn­backen snett till vänster.

Jakobsbergs kvarn

Högst upp på kullen har det stått en väder­kvarn sen 1780-talets mitt. Den var i bruk fram till 1920-talet. Kvarn­torp hette huset som låg bredvid. Där bodde mjölnaren och hans hustru. Torpet brann ner i juni år 1957. Idag står det ingen väder­kvarn högst upp på Kvarn­backen. Kvarnen har brunnit ner tre gånger: år 1980, år 1997 och år 2005. Nu återstår endast grunden uppe på kullen.

Om Jakobsbergs kvarn Pdf, 54.3 kB.

Om Karlssons på Kvarntorp Pdf, 66.3 kB.

Följ kulturstigen Jakobsberg-Säby Kvarnturen

Broschyren Kulturstigar Jakobsberg Pdf, 8 MB.

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp