Innehåll

Tips inför första arbetsintervjun

Arbetsintervjun är då du ska göra ett riktigt avtryck. Arbetsgivaren har läst dina papper och tycker att det är värt att lägga tid på att lära sig mer om dig. Nu gäller det att utnyttja tiden så bra som möjligt.

En intervju är en speciell situation och därför är det viktigt att förbereda sig på de frågor man kan tänkas få. Frågorna varierar naturligtvis beroende på vem du träffar och jobbet du söker, men här har vi sammanställt lite vanliga frågor som kan vara bra att förbereda sig på.

Vanliga frågor på intervjun

Berätta lite om dig själv?

Har man inte förberett sig på den här frågan är det lätt att bli överrumplad. Försök att hålla dig till dina yrkeserfarenheter och din utbildning. Du kan sen berätta kort om din familjesituation och något om vad du gör på fritiden och vilka intressen du har.

Varför söker du arbete här?

En arbetsgivare vill att du ska komma till dem för att du ser en framtid på arbetsplatsen; att det är en plats där du vill utvecklas.

Vilken erfarenhet har du som passar jobbet?

Har du relevant utbildning och yrkeserfarenhet är det såklart enklare. Du berättar helt enkelt vad du arbetat med, vad du studerat med och vilka erfarenheter du har tagit med dig därifrån. Kom ihåg att den du talar med troligen läst ditt cv och vet vad du gjort så fokusera på det viktigaste du tagit med dig från jobb och studier snarare än att torrt gå igenom listan.

Vad motiverar dig?

Du kanske motiveras av att få saker slutförda, hjälpa andra människor, fatta tuffa beslut, driva projekt och vara spindeln nätet, vara den som gör grovjobbet i det tysta eller liknande.

Vilka är dina styrkor?

Många tycker att den här frågan är svår. Man vill inte slå sig för bröstet allt för mycket och det kan kännas löjligt att berätta hur bra man är. Försök att rakryggat och ärligt berätta om dina jobbrelaterade styrkor. Du kanske är bra på att motivera andra människor eller är en god och hjälpsam arbetskamrat. Du kanske är lojal och alltid gör ditt bästa eller alltid tar 100 % ansvar för det arbete du utför.

Vilka är dina svagheter?

Den här frågan är ganska elak. Alla har svagheter, men alla vet också att de inte kommer att tas upp i en sådan här situation, så svaret kommer inte att säga så mycket om den arbetssökande.

Ett vanligt svar är att vända på steken och säga något i stil med: ”Jag är ibland för noggrann i mitt arbete”. Svagheten har blivit till något positivt, men eftersom så många gör på detta sätt är det något av en klyscha.

Det kan ju också ses som insiktsfullt att man sett en riktig svaghet hos sig själv och arbetar på den. Fundera på vad det skulle kunna vara.

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet




Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.



Upp