Gå direkt till sidans innehåll

Starta och driva rest­aurang och butik

Är du verksam i livsmedels­branschen eller funderar du på att starta en verk­samhet med livs­medels­hantering? Då finns matnyttig information här.

Nuvarande regler

Det är samma regler för livs­medels­branscherna i hela EU. Reglerna finns i så kallade EG-förordningar som gäller direkt i hela EU.
 
Alla som driver livsmedels­verksamhet är skyldiga att följa livsmedelslagen med följdförfattningar. Hela regel­verket finns att hämta hos Livsmedels­verket.

Läs om att starta företag på Livsmedels­verkets webbplats

Registrering

För att starta ett livs­medels­företag ska du skicka in en anmälan om registrering.

Du får starta verksamheten 10 arbetsdagar efter att en komplett anmälan har in­kommit till miljö- och bygg­lovs­nämnden. Avgiften för registreringen är enligt taxa 2 200 kronor. Utöver regist­rerings­­avgiften ska du även betala en årlig avgift, se nedan.

Läs här om fettavskiljare

Läs här om matavfall

Godkännande

Tillverkning av animaliska livsmedelsprodukter (gäller större slakterier, charkfabriker, äggproducenter, mejerier med mera) kräver ett godkännande innan verk­samheten får starta, kontakta Livsmedelsverket.

Ändrade för­hållanden och ägar­byte

Du som driver en butik, restaurang eller dylikt är skyldig att meddela oss om betydande förändringar i din verksamhet. Anmäl alltid innan verksamheten tas i bruk, överlåts eller säljs. Alla livsmedels­företag ska uppfylla relevanta krav på egenkontroll, utrust­ning och utrymmen.

Tillsyn och avgifter

Kommunens livsmedels­inspektörer kontrollerar att verksamheten bedrivs på ett hygieniskt riktigt sätt och i övrigt uppfyller gällande krav. Tillsynen sker dels i form av oanmälda inspektioner, dels genom planerade besök och genom information.

Hur ofta en verksamhet besöks beror bland annat på hur omfattande och riskfylld hanteringen är. Ju bättre en verksamhets sköts ju mindre kontrolltid kommer att vara aktuell.

Tillsynen finansieras i huvudsak genom avgifter som tas ut i samband med att anläggningen registreras eller godkänns och genom årsavgifter.

Livsmedelstaxan är 1 100 kronor per timme enligt taxa fastställd av kommun­fullmäktige 2017-11-20. Den som drev verksamheten 1 januari innevarande år är skyldig att betala den årliga tillsynsavgiften. Avgiftens storlek beror på typ av livsmedelshantering och omfattning.

LivsmedelstaxanPDF

Relaterad information

Senast uppdaterad: 2019-03-12

Upp