Innehåll

IMY-anmälan efter att personuppgifter hämtats olovligt från Vklass

Järfälla kommun anmäler sig själv till IMY, Integritetsskyddsmyndigheten, efter att personuppgifter har hämtats olovligt från Vklass.

Vklass är det verksamhetssystem Järfälla kommun använder för kommunikation mellan skola, elev och vårdnadshavare. Systemet levereras som en upphandlad tjänst från företaget Vklass.

Personuppgifter har hämtats olovligt från systemet Vklass och publicerats på webbplatsen Zenbase.se. Flertalet kommuner är drabbade. Det rör sig om uppgifter som namn, e-post, telefon, smeknamn, klass och profilbild. Gäller barn, elever och personal som har en användarprofil i Vklass.

Företaget Vklass har polisanmält händelsen och webbplatsen zenbase.se, där uppgifterna upptäcktes under onsdags eftermiddag, stängdes ner under samma kväll. Vklass har vidtagit åtgärder för att incidenten inte ska kunna upprepas. Kommunen anmäler personuppgiftsincidenten till IMY, Integritetsskyddsmyndigheten.

Järfälla ser mycket allvarligt på det inträffade och har en nära dialog med Vklass.

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp