Innehåll

Digitala inköp från och med september 2022

Du som bor i Järfälla och har stöd med inköp av hemtjänsten, kommer i fortsättningen att beställa dina mat- och dagligvaror via internet.

Hemtjänstpersonalen hjälper dig med beställningen, och du får dina matvaror levererade hem till dörren.

Den nya rutinen för inköp startar i september 2022 för dig som har hemtjänst, oavsett om du har en kommunal eller privat hemtjänstutförare.

Leverantör av mat- och dagligvaror är Mathem. På deras hemsida www.mathem.se kan du se vilket utbud som finns.

Beställningen gör ni tillsammans på en surfplatta som hemtjänstpersonalen har med sig hem till dig. Hemtjänstpersonalen ansvarar för de inloggningsuppgifter som behövs för att kunna beställa.

När hemtjänstpersonalen har skickat beställningen plockar Mathem ihop varorna och kör hem dem till din dörr. Leveranstid bestäms i förväg. När varorna kommer behöver du vara hemma för att öppna dörren.

Chauffören hjälper till att packa upp kyl- och frysvaror om du och din hemtjänstutförare har bestämt det. Skafferivaror packar du själv upp, eller så gör hemtjänstpersonalen det vid nästa besök.

Frågor och svar gällande Digitala inköp

Vem har bestämt att det ska vara så här?

I april 2021 beslutade Järfälla kommuns äldrenämnd att digitala inköp ska vara den huvudsakliga formen av inköp. Upphandlingsförfarandet var klart under våren 2022 och Mathem vann upphandlingen.

Kommer det att kosta mer?

Alla merkostnader för leverans och upplockning kommer att betalas av kommunen. Du som brukare betalar för utförd tid som vanligt.

Jag har alltid handlat på ICA/Coop. Kan jag fortsätta med det?

För dig som har beslut om stöd med inköp från Myndighet äldre eller funktionsnedsättning är digitalt inköp via Mathem den huvudsakliga formen. Andra former av inköp kommer endast att göras i undantagsfall om de individuella omständigheterna kräver detta.
Samma regler gäller för såväl den kommunala som de privata utförarna av hemtjänst.

Det finns alltid en möjlighet för dig som gärna vill handla hos en viss leverantör att själv, eller med hjälp av anhöriga, beställa varor från den leverantören utan att involvera hemtjänsten.

Vad händer om jag inte är hemma?

Om du inte är hemma och kan öppna dörren kan chauffören i undantagsfall lämna matkassen i hemtjänstens lokaler. I sådana fall tar hemtjänstpersonal med matkassen till hem dig vid nästa besök.

Finns pensionärsrabatt hos Mathem?

Mathem har alltid vissa extrapriser och veckans erbjudande men ingen speciell pensionärsrabatt.

Jag har ingen dator eller datorvana, hur gör jag då?

Kommunen står för inköp av surfplattor till hemtjänstutförare i både egen regi och till privata utförare. Hemtjänstpersonal har fått utbildning från Mathem och tar med sig surfplattan när ni ska beställa varor.

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp