Hedersrelaterat våld och förtryck
Våld och förtryck som har med heder att göra kan innebära både fysiskt och psykiskt våld eller hot om våld. Till exempel kan en ung person känna sig kontrollerad eller hindras att själv välja partner.
Har du regler som gör att du måste komma hem direkt efter skolan? Får du inte delta på alla skolans lektioner eller fritidsaktiviteter? Håller någon koll på vem du ringer, träffar eller pratar med i sociala medier? Eller tvingas du själv att kontrollera vad ditt syskon gör?
Hedersrelaterat våld och förtryck märks på många olika sätt; regler och kontroll, hot om våld eller våld.
Både flickor/kvinnor och pojkar/män drabbas av den här sortens våld och förtryck. Det kan kännas jobbigt, förvirrande och ensamt. Men det finns hjälp och stöd att få från kommunen. Första steget till hjälp kan vara att prata med någon.
Akut hjälp och stöd
- Om du behöver akut hjälp ska du alltid kontakta polisen på 112.
- Om du istället vill prata med någon om jobbiga saker, ring socialtjänsten. Du kan vara anonym.
Ring 08-580 285 00, tonval 2, så får du hjälp vidare.
Vill du prata med någon?
Här kommer några tips på vart du kan vända dig.
Ungdomsmottagningen
Alla upp till 23 år är välkomna med frågeställningar, tankar eller problem. På ungdomsmottagningen jobbar kuratorer, barnmorskor och läkare. Ungdomsmottagningen har tystnadsplikt.
Socialtjänsten
Socialtjänsten hjälper barn, unga och familjer i svåra situationer. Ring 08-580 285 00, och välj tonval 2, så får du prata med socialtjänsten. Du kan vara anonym.
Kurator på din skola
I skolan finns en kurator som du kan prata med. Kuratorn kan också hjälpa dig med annat stöd, till exempel att träffa ungdomsmottagningen, kontakta socialtjänsten, BUP eller annat stöd.
Origo
Origo är ett resurscentrum där flera myndigheter arbetar tillsammans för att hjälpa och stödja unga som lever med hedersrelaterat våld och förtryck.
Du som är ung kan ringa till Origo: 020–253000.
Även du som möter ungdomar i ditt arbete kan kontakta Origo för att få tips och råd.