
Undersköterska på Järfälla Lärcentrum
Efter den här utbildningen kan du arbeta till exempel inom äldreomsorg, psykiatri eller på sjukhus. Du lär dig att ge både medicinsk och praktisk hjälp, som att lägga om sår, kontrollera puls och ge medicin.

Undersköterskor arbetar nära människor som behöver vård och omsorg. På vårdavdelningar arbetar undersköterskan ofta i team med sjuksköterskor och läkare. Undersköterskor arbetar också inom äldreomsorgen, psykiatrin och funktionshinderområdet. Undersköterskor har medicinska arbetsuppgifter, vilket bland annat innebär att ge medicin, lägga om sår, linda ben, sondmata, kontrollera puls, temperatur och blodtryck samt hantera katetrar. Praktiska serviceinsatser kan också ingå i arbetet, som städning, tvätt, inköp och andra ärenden.
Viktiga förmågor är medkänsla, att vara uppmärksam och att ha lätt för att kommunicera och samarbeta med andra.
- Gymnasiepoäng: 1500.
- Förkunskapskrav: godkänt betyg i sve/sva grund delkurs 4 eller motsvarande.
- Undervisning: klassrum dag.
- Kurslängd: 3 terminer.
- Praktik ingår.
- Start & ansökan: Utbildningen startar i augusti och januari. Ansök senast åtta veckor före kursstart.
Undersköterska med sva grund

Har du frågor?
Kontakta våra studie- och yrkesvägledare genom att mejla till kontakt@jarfalla.se.
Hitta hit
Skolan ligger på Mälarvägen 2 i Jakobsberg. Det är nära till pendeltåget.
Var kan man jobba?
Efter utbildningen kan du arbeta inom hemtjänst, på äldreboende, sjukhus, funktionshindersområdet eller psykiatrin.
Om du vill ta en fullständig gymnasieexamen behöver utbildningen kompletteras med flera kurser och ett komvuxarbete (uppsats). Det krävs också för att kunna söka en vidareutbildning inom yrkeshögskolan.
Praktik
I utbildningen ingår 15 % praktik (APL). Du praktiserar på en arbetsplats med stöd av handledare. Praktiken är på heltid, och du följer handledarens schema.
Mer om utbildningen
Utbildningen är en kombination av svenska som andraspråk grundläggande, samt kurser från vård- och omsorgsprogrammet. Du läser bland annat kurser i hälso- och sjukvård, anatomi, psykologi mm.
Utbildningen är en kombinationsutbildning med sva grund och ett nationellt yrkespaket. Den är utformad av Skolverket för att ge jobb som vårdbiträde.
- Gymnasiepoäng: 1600 poäng yrkeskurser.
- Grundläggande poäng: 400-600 poäng svenska som andraspråk.
- Förkunskapskrav: godkänt SFI D (eller motsvarande kunskaper). Du ska INTE ha betyg i sva grund delkurs 3.
- Undervisning: klassrum dag, motsvarar heltid.
- Kurslängd: 4 terminer.
- Start & ansökan: Utbildningen startar i januari och mars. Ansök senast åtta veckor före kursstart.
En undersköterskas jobb är viktigt och från och med 1 juli 2023 blir undersköterska en skyddad yrkestitel.
Denna utbildning vänder sig till dig som vill arbeta inom vården och som inte är klar med svenska som andraspråk på grundläggande nivå. Undervisningen sker på dagtid i klassrum genom att du deltar i föreläsningar, praktiska övningar, studiebesök och praktik (arbetsplatsförlagt lärande). En språklärare deltar i yrkeslektionerna för att stötta eleverna språkligt. I utbildningen ingår 15 % praktik (APL) på en arbetsplats.
Som undersköterska arbetar du nära människor som på olika sätt behöver hjälp. Ditt arbete är både medicinska insatser och personlig vård. Du kan arbeta t.ex. i hemtjänsten, på sjukhus eller i psykiatrin.
Mer om utbildningen
Utbildningen består av kurser från vård- och omsorgsprogrammet med inriktning mot undersköterska. Du läser bland annat kurser i omvårdnad, hälso- och sjukvård, psykiatri, anatomi, social omsorg med mera.
Utbildningen är ett nationellt yrkespaket för att kunna arbeta som undersköterska. Den är utformad av Skolverket.
Utbildningen är studiemedelsberättigad via CSN (Centrala studiestödsnämnden) och du bekostar din kurslitteratur själv. Dator och god datorvana krävs för att kunna följa kursen.
Praktik
I utbildningen ingår praktik (arbetsplatsförlagt lärande). Under dessa perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Praktiken motsvarar minst 15% av din utbildning och du har en utsedd handledare på varje praktikplats. Under APL-perioden följer man handledarens schema vilken kan innebära att man även kommer delta under kvälls- och helgpass. Inför din APL ska en hälsodeklaration fyllas i, du kan även behöva uppvisa ett utdrag från belastningsregistret som du ansöker om hos polismyndigheten.
Var kan man jobba?
Efter utbildningen kan du arbeta som undersköterska t.ex. i hemtjänsten, på vårdcentral, sjukhus eller äldreboende.
Om du vill ta en fullständig gymnasieexamen behöver utbildningen kompletteras med flera kurser och ett komvuxarbete (uppsats). Det krävs också för att kunna söka en vidareutbildning inom yrkeshögskolan.
Hitta hit
Skolan ligger på Mälarvägen 2 i Jakobsberg. Det är nära till pendeltåget.
Har du frågor?
Kontakta våra studie- och yrkesvägledare genom att mejla till kontakt@jarfalla.se.