Innehåll
En kvinna häller upp varm dryck i en kopp till en äldre kvinna.

Undersköterska på Järfälla Lärcentrum

Efter den här utbildningen kan du arbeta till exempel inom äldreomsorg, psykiatri eller på sjukhus. Du lär dig att ge både medicinsk och praktisk hjälp, som att lägga om sår, kontrollera puls och ge medicin.

Undersköterskor arbetar nära människor som behöver vård och omsorg. På vårdavdelningar arbetar undersköterskan ofta i team med sjuksköterskor och läkare. Undersköterskor arbetar också inom äldreomsorgen, psykiatrin och funktionshinderområdet. Undersköterskor har medicinska arbetsuppgifter, vilket bland annat innebär att ge medicin, lägga om sår, linda ben, sondmata, kontrollera puls, temperatur och blodtryck samt hantera katetrar. Praktiska serviceinsatser kan också ingå i arbetet, som städning, tvätt, inköp och andra ärenden.

Viktiga förmågor är medkänsla, att vara uppmärksam och att ha lätt för att kommunicera och samarbeta med andra.

  • Gymnasiepoäng: 1500.
  • Förkunskapskrav: godkänt betyg i sve/sva grund delkurs 4 eller motsvarande.
  • Undervisning: klassrum dag.
  • Kurslängd: 3 terminer.
  • Praktik ingår.
  • Start & ansökan: Utbildningen startar i augusti och januari. Ansök senast åtta veckor före kursstart.

Mer om utbildningen

Utbildningen består av kurser från vård- och omsorgsprogrammet med inriktning mot undersköterska. Du läser bland annat kurser i omvårdnad, hälso- och sjukvård, psykiatri, anatomi, social omsorg med mera.

Utbildningen är ett nationellt yrkespaket för att kunna arbeta som undersköterska. Den är utformad av Skolverket.

Utbildningen är studiemedelsberättigad via CSN (Centrala studiestödsnämnden) och du bekostar din kurslitteratur själv. Dator och god datorvana krävs för att kunna följa kursen.

Praktik

I utbildningen ingår praktik (arbetsplatsförlagt lärande). Under dessa perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Praktiken motsvarar minst 15% av din utbildning och du har en utsedd handledare på varje praktikplats. Under APL-perioden följer man handledarens schema vilken kan innebära att man även kommer delta under kvälls- och helgpass. Inför din APL ska en hälsodeklaration fyllas i, du kan även behöva uppvisa ett utdrag från belastningsregistret som du ansöker om hos polismyndigheten.

Var kan man jobba?

Efter utbildningen kan du arbeta som undersköterska t.ex. i hemtjänsten, på vårdcentral, sjukhus eller äldreboende.

Om du vill ta en fullständig gymnasieexamen behöver utbildningen kompletteras med flera kurser och ett komvuxarbete (uppsats). Det krävs också för att kunna söka en vidareutbildning inom yrkeshögskolan.

Hitta hit

Skolan ligger på Mälarvägen 2 i Jakobsberg. Det är nära till pendeltåget.

Har du frågor?

Kontakta våra studie- och yrkesvägledare genom att mejla till kontakt@jarfalla.se.

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp