Frågor och svar om ditt avfall

Här svarar vi på de vanligaste frågorna om avfallshantering för dig som bor i villa, radhus eller parhus. 

När töms mina sopkärl?

För att få veta när dina sopkärl töms ber vi dig att kontakta Servicecenter som kan ta fram tömningsdagen för din adress. För närvarande har vi ingen digital lösning där man själv kan se sina tömningsdagar.

Kontakta Servicecenter

Hur ska mitt sopkärl vara placerat?

Om du har sophämtning från din egen fastighet:

Om du bor i villa, radhus eller parhus och har hämtning från din egen fastighet ska du placera sopkärlet synligt vid din tomtgräns i nära anslutning till vägen där sopbilen brukar stanna. Kärlet får inte placeras på trottoaren så att det blockar framkomlighet för gående. Kärlet ska vara utställt senast kl. 07:00 på tömningsdagen och tänk på att kärlets draghandtag ska vara vänt mot chauffören. Sopkärlen får inte placeras bakom några hinder som till exempel en mur, staket eller häck och platsen ska vara hårdgjord och får inte ha några trösklar eller trappsteg då kärlet ska kunna rullas utan lyft.

Om du har sophämtning från en gemensam uppsamlingsplats:

Om du bor i villa, radhus eller parhus men har hämtning från en gemensam uppsamlingsplats ska du placera dina sopkärl på er gemensamma plats. Kärlet ska vara utställt senast kl. 07:00 på tömningsdagen och tänk på att kärlets draghandtag ska vara vänt mot chauffören Om du är osäker på vilken plats kärlen ska placeras vid rekommenderar vi att du kontaktar din förening.

Hur ska mitt sopkärl vara vänt?

Eftersom det är baklastande sopbilar och en medåkare som hämtar kärlet manuellt och drar det till sopbilen så behöver draghandtaget vara vänt mot sopbilen. Det finns vissa som har gamla klisterlappar med med pilar på sitt sopkärl som pekar åt andra hållet, men dessa gäller inte längre. Om ni har en sådan klisterlapp på ert sopkärl så ber vi er att ta bort den för att undvika förvirring om åt vilket håll kärlet ska vara vänt.

Kan sopkärlen hämtas inne på min fastighet?

Om du bor i villa eller radhus och har sophämtning från din tomtgräns så kan du välja till ett gångavståndstillägg om du vill att sopkärlen hämtas inne på din fastighet. Om det finns ett behov av att sopkärlen ska hämtas längre än 10 meter in på din fastighet tillkommer det en extra avgift – ett så kallat gångavståndstillägg. Om du normalt sett brukar placera sopkärlen vid din tomtgräns så har våran utförare mätt upp ett dragavstånd på cirka 2-3 meter. Kärlet behöver ha en fast placering och stå vid samma plats, i nära anslutning till vägen där sopbilen normalt brukar stanna.

Om du vill ändra plats för dina sopkärl kan du begära en avståndsmätning via våran e-tjänst. Du kan inte ändra placeringen av dina sopkärl innan en ny avståndsmätning har utförts, eftersom vi behöver registrera det nya avståndet så att våran utförare har rätt uppgifter om avståndet för dina sopkärl. Våra avgifter för gångavståndstillägg hittar du i kommunens avfallstaxa.

Här kan du anmäla ny gångavståndsmätning

Här hittar du Järfällas avfallstaxa

Hur mäts gångavståndet?

Gångavståndet mäts från mitten av sopbilens bakdel till platsen där sopkärlet står. Ett genomsnittligt gångavstånd mäts då upp för ditt restavfall- och matavfallskärl.

OBS! Det är inte möjligt att ha gångavståndstillägg för sitt trädgårdskärl eftersom de är tyngre än de vanliga sopkärlen, vilket blir slitsamt och utgör en dålig arbetsmiljö för våran utförare.

Hur ofta hämtas mina sopkärl?

Om du bor i villa, radhus eller parhus med eget avfallsabonnemang kan du välja mellan tre olika abonnemang med olika tömningsintervaller: 2, 4 eller 6 veckor. Tömning sker på fastställda dagar varannan vecka, var fjärde eller var sjätte vecka, beroende på vilket abonnemang ni väljer. Det normala är varannan veckas hämtning. Behöver du inte hämtning så ofta kan du istället välja att ha hämtning var fjärde eller var sjätte vecka. De olika abonnemangen som erbjuds gäller enbart för det gröna restavfallskärlet. Matavfallet hämtas i regel varannan vecka oavsett vilket abonnemang du har valt för ditt restavfallskärl.

Kan jag dela sopkärl med en granne?

Ja det kan du, man kan dela upp till tre hushåll på ett kärl och det gäller både restavfall- och matavfall. Ni behöver bestämma vem som ansvarar för kärlet och vilken adress tömningen ska utgå ifrån. Du kan anmäla att du vill dela kärl med en granne via e-tjänsten nedan.

Här kan du ändra i ditt avfallsabonnemang

Om du vill avsluta delning av kärl med din granne så behöver du kontakta Servicecenter.

Varför har jag en siffra på mitt sopkärl?

På vissa sopkärl i kommunen sitter det ett runt klistermärke med en siffra som visar hur ofta kärlet ska tömmas. Till exempel en "4" för tömning var fjärde vecka och "6" för tömning var sjätte vecka. Siffrorna visar vilket abonnemang ni har valt och hjälper utföraren att göra rätt.

Jag vill att mina sopkärl hämtas mer sällan än var sjätte vecka?

Det finns även möjlighet till så kallad kvartalstömning (var tredje månad på fastställda dagar) men då behöver du ansöka om en dispens till avfallsansvarig nämnd. Du kan som lägst ha 4 hämtningar per år efter att du fått din dispensansökan beviljad.

Ansök om undantag från Järfällas avfallsföreskrifter (e-tjänst)

Kan jag byta storlek på mitt sopkärl?

På det gröna restavfallskärlet kan du välja mellan två olika storlekar 140 liter och 190 liter. Det är olika avgifter för dessa två behållarstorlekar. Vid kärlbyte utgår även en avgift för utställning av kärl. Matavfallskärlet finns endast som 140 liter.

Kan jag ha flera sopkärl?

Det normala är att man har ett grönt restavfallskärl och ett matavfallskärl. Om behov finns kan extra kärl för restavfall bestäl­las som ett komplement till 2 veckors abonnemang. Extra kärlet töms på ordinarie hämtdag varannan vecka.

Aktuella priser finns i kommunens avfallstaxa.

Här kan du ändra i ditt avfallsabonnemang

Gå till Järfällas avfallstaxa

Hur ansöker jag om uppehåll i sophämtningen?

Då behöver du ansöka om ett undantag från Järfällas avfallsföreskrifter. Det gör du med hjälp av e-tjänsten nedan.

Ansök om undantag från Järfällas avfallsföreskrifter (e-tjänst)

Läs mer

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet




Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.