Innehåll

Spaljé och pergola

Ett grönskande uterum, en harmonisk lövgång eller ett svalkande solskydd? När det kommer till den växtbeklädda pergolan och den glesa spaljén är det bara fantasin som sätter gränserna.

Behövs bygglov?

Du behöver inte bygglov för att sätta upp en pergola eller en spaljé i din trädgård. En pergola eller spaljé har som syfte att vara stöd för växter att klättra på. Deras konstruktion är gles och luftig och kan vara gjorda av t.ex. trä eller metall. Om du ska bygga en tätare konstruktion kan den istället räknas som ett plank och kräva bygglov. Här kan du läsa mer om plank.

Tips och råd

  • Tänk på att inte sätta upp din spaljé eller pergola så att den skymmer sikten i korsningar och vid utfarter.

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp