Innehåll

Stråkinstrument (fiol, altfiol, cello, kontrabas)

Bild på olika stråkinstrument

Instrumenten kallas för stråkinstrument eftersom att man använder stråke när man spelar dem.
Från 6 år.

I stråkfamiljen ingår bland annat: fiol, altfiol, cello och kontrabas. Dessa stråkinstrument du kan välja att spela hos oss i Järfälla kulturskola.

Om instrumenten

På ett stråkinstrument kan du spela allt från folkmusik, pop och rock till klassiskt. Du kan välja mellan fiol, altfiol, cello och kontrabas. När du lärt dig grunderna på ditt instrument får du dessutom möjlighet att spela i orkester.

Om fioler från Stockholms konserthus

Om altfioler från Stockholms konserthus

Om cello från Stockholms konserthus

Om kontrabas från Stockholms konserthus

Kurser på stråkinstrument

Musiklek stråk

Tillsammans lär vi oss grunderna på instrumentet. Vi sjunger, spelar, övar koordination och rytmik. Vi bekantar oss även med de olika instrumenten i stråkfamiljen.
Ålder/Nivå: 6-9 år, nybörjare.

Fiol/Altfiol grund

Grupplektion på 60 minuter. Fortsättning på musiklek stråk. Vi befäster grunderna på instrumentet, sjunger, spelar, övar koordination och rytmik. Suzuki-inspirerad undervisning. För att kunna hjälpa barnen att träna hemma, förväntas föräldrar delta och observera undervisningen.
Ålder/Nivå: 6-9 år, grund.

Fiol/Altfiol

I kursen ingår två olika lektioner, Tekniklektion och Samspelslektion. Under tekniklektionen tränar och utvecklar vi, i mindre grupp, fiol/altfiol-teknik samt stycken. Under samspelslektionen tränar vi låtar och spelar tillsammans under lekfulla former Vi utgår ifrån Suzuki-böckerna. För att kunna hjälpa barnen att träna hemma, förväntas föräldrar, om möjligt, delta och observera undervisningen.
Ålder/Nivå: från 7 år, fortsättning.

Fiol/Altfiol Funkis

Individanpassad undervisning i fiol eller altfiol. Instrument finns att hyra i mån av tillgång. Anmäl intresse för att bli kontaktad av lärare.
Ålder/Nivå: anpassningsbar.

Cello

Undervisning i cello anpassad efter nivå. Vi spelar stycken i olika genrer med och utan noter.
Ålder/Nivå: anpassningsbar.

Celloensemble

Vi spelar cello tillsammans, vi spelar stycken i flera stämmor.
Ålder/Nivå: från 9 år, fortsättning.

Kammarensemble

Kammarensemble är en mindre grupp (cirka 2-9 personer) av olika instrument som spelar tillsammans stycken med olika stämmor. I denna kammarensemble spelar vi fiol, viola och cello.
Ålder/Nivå: från 12 år, fortsättning

Cello/Kontrabas Funkis

Individanpassad undervisning i fiol eller altfiol. Instrument finns att hyra i mån av tillgång. Anmäl intresse för att bli kontaktad av lärare.
Ålder/Nivå: anpassningsbar.

Kontrabas

Undervisning i kontrabas anpassad efter nivå. Vi spelar stycken i olika genrer med och utan noter.
Ålder/Nivå: anpassningsbar.

Orkester, Stjärnstråkarna

I kulturskolans stråkorkester tränar vi notläsning och samspel. Vi spelar stycken i olika genrer, med och utan noter. Fiol, altfiol, cello och kontrabas.
Ålder/Nivå: från 7 år, fortsättning.

Hyra instrument

Stråkinstrument finns, i mån av tillgång, att hyra genom Järfälla kulturskola.

Hyr musikinstrument

Anmälan till kurs

Här anmäler du dig till kulturskolans kurser.

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp