Solkarta

Med hjälp av sol­kartan kan du se hur mycket solenergi som når ditt tak och göra en bedömning av om det är lämpligt att installera solfångare eller solceller. Sök efter ditt hus och klicka på taket så får du fram hur stor potentialen för solel respektive solvärme är.

Solkartan visar mängden solinstrålning på taken i tre energiklasser som illustreras med färgerna rött, orange och blått, där rött anger de högsta värdena och blått de lägsta värdena. Klicka på din byggnad i kartan över din kommun så får du en översiktlig bild av hur mycket sol som strålar in på ditt tak. Beräkningarna visar potentialen för solel och solvärme i kWh/år.

I Järfälla kan du behöva bygglov för att installera solfångare och solceller. Kontakta bygglovs­avdelningen för mer information. Det finns också möjlighet att göra en ROT-schablon­beräkninglänk till annan webbplats vid installering av solceller.

Som användare kan du ange area för installerad takyta för att avläsa en förväntad årlig solel- eller solvärme­produktion. Dessutom redovisas beräknad minsk­ning av koldioxid­utsläpp om nuvarande elanvändning ersätts med solel (baserad på nordisk elmix).

Solkartan bygger på vissa antaganden och ger inte en exakt bild, men den ger ett inledande svar på om det är värt att undersöka förut­sättning­arna närmre. Kartan tar inte hänsyn till skugg­nings­effekter från träd och annan vegetation, utan endast skuggning från andra byggnader och föremål på byggnader såsom skorstenar.

En del byggnader kan sakna information om sol­instrålning. Dessa har antingen byggts efter att laser­skanningen utförts eller så har lutning och sol­exponering av taket inte kunnat fastställas på grund av bristande höjdinformation. I vissa fall har takets material bidragit till att laserstrålarna absorberats istället för reflek­terats, vilket medfört att väldigt lite eller ingen höjddata kunnat fångas.

Har du frågor om solenergi?

www.energiradgivningen.selänk till annan webbplats finns bland annat faktablad om solel och solvärme, en steg-för-steg-guide för installation av solceller, goda exempel och nyttiga länkar.

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?