Innehåll

Frågor och svar om Jakobsbergs centrum

Här hittar du svaren på några av frågorna som vi får angående Jakobsbergs centrum.

Vem äger Jakobsbergs centrum?

Centrumgallerian och affärslokalerna längs Riddarstråket ägs av företaget Citycon AB som även äger Kista galleria, Liljeholmstorgets galleria och Åkersberga centrum.

Kommunhuset inklusive de kommersiella lokaler som ligger i bottenvåningen ägs av kommunens bostadsbolag Järfällahus AB. Samma sak med det så kallade Posthuset (huset med 14 våningar) och det så kallade ”gamla kommunhuset” som också ägs av Järfällahus AB.

Järfälla kommun äger och ansvarar för allmän plats, gator, torgytor och parker i centrum. Dock ägs parken mellan centrumgallerian och kommunhuset av en samfällighet bestående av flera olika parter.

De två stora markparkeringsplatserna intill centrum, Riddarparkeringen och Drabantparkeringen, ägs och förvaltas av Citycon AB.

Parkeringshuset Väpnaren är en gemensamhetsanläggning, där Järfällahus AB, Citycon AB och Riddersviks Fastigheter AB är deltagare.

Vem ansvarar för att gallerian och andra affärslokaler i centrum fylls av verksamheter som till exempel butiker, restauranger och caféer?

Det är fastighetsägarens ansvar att ordna med hyresgäster i sina lokaler. Järfälla kommun äger och ansvarar för de flesta allmänna platser, gator, torgytor och parker i centrum.

Vad gör kommunen för att utveckla Jakobsbergs centrum?

Järfälla kommun äger och ansvarar för allmänna platser, gator, torgytor och parker i centrum. Kommunen ansvarar också för stadsplanering med bland annat översiktsplan och detaljplaner. Under vintern och våren har fler olika utvecklingsprojekt kopplade till centrala Jakobsberg pågått.

Kommunen är också en stor arbetsgivare i Jakobsbergs centrum. När kommunstyrelsen 2019 beslutade om inriktningen mot att utveckla ett nytt kommunhus i Jakobsberg visar kommunen att det administrativa centrumet i Järfälla ska finnas kvar i Jakobsberg. I kommunhuset och Posthuset jobbar idag totalt cirka 800 personer, och kommunens medarbetare utgör viktig dagbefolkning som underlag för restauranger, butiker och serviceverksamheter.

www.jarfalla.se/jakobsberg sammanställer vi de projekt och arbeten som berör Jakobsbergs utveckling.

Ska det byggas ett nytt kommunhus?

Det finns inget beslut om att ett nytt kommunhus ska byggas, däremot finns ett inriktningsbeslut från kommunstyrelsen 2019 som inneburit att ett förslag arbetats fram om att nuvarande kommunhus byggs om och till. Förslaget har kostnadsberäknats och utredningarna har godkänts av kommunfullmäktige. Projektet har pågått sedan 2018 med ett antal olika delbeslut. För att kommunhuset ska kunna bli verklighet krävs att detaljplanen ändras, vilket blir nästa steg. Innan bygge av ett nytt kommunhus påbörjas behövs ett igångsättningsbeslut då politikerna beslutar om att ta själva investeringen. Detta ligger ett par år fram i tiden.

Samtliga ärenden finns publicerade på Kommunens hemsida. Klicka på länken nedan och skriv in kommunhus i sökrutan:

https://www.jarfalla.se/kommunochpolitik/politikochnamnder/kommunstyrelsen/kallelserochprotokollforkommunstyrelsen.4.536cd07159b4ba121915d56.html

Varför behövs det ett nytt kommunhus?

Ett nytt kommun-/medborgarhus ska bli ett rum i stadsrummet där politiken tillgängliggörs och synliggörs. Huset har ett läge som är lätt att hitta till och inte som idag då det ibland kan vara svårt att veta var huvudentrén till kommunhuset ligger. Tanken är att kommunhuset ska vara tillgängligt både fysiskt och upplevt för invånare, näringsliv, föreningar och besökare. Det nya huset blir på så sätt en ny levande samlingsplats.

Det ger också kommunen möjlighet att bättre samordna sina centrala administrativa verksamheter, skapa nya och mer effektiva arbetssätt. Med ett nytt hus kommer det totala antalet kvadratmetrar som kommunens administrativa verksamheter nyttjar att minska betydligt. Samtidigt behöver kommunen i tider av hård konkurrens på arbetsmarknaden kunna erbjuda en god och inbjudande arbetsmiljö för sina anställda, vilket man inte kan idag, men som skulle bli möjligt i ett nytt hus. Det befintliga kommunhuset och det så kallade Posthuset (höghuset med 14 våningar) är i stort behov av renovering, och arbetsmiljön för dem som arbetar i husen är idag bristfällig med omoderna och ineffektiva lokaler.

Kommunens centrala administration i Jakobsberg är en viktig pusselbit för centrumutvecklingen när det gäller långsiktig planering av utbud m.m. För att pusslet för övriga centrum ska kunna läggas är det också viktigt att pusselbiten ”Ett nytt kommunhus” är bland de första som läggs, eftersom det kommer att styra vad som kan göras i övriga centrum i stor utsträckning. Kommunhuset är därför en förutsättning för och skapar möjligheter till utveckling av hela centrum.

Har kommunen verkligen råd att bygga ett nytt hus?

Analys av kommunens framtida lokalkostnader och finansiering av investeringen för ett eventuellt om- och tillbyggt kommunhus är en viktig del i de utredningar som gjorts. Dessa kostnader och investeringen ställs i relation till alternativkostnader, d.v.s. vilka kostnader och investeringar kommunen får om en annan väg väljs. Kostnaderna och investeringen ställs också i relation till det värdeskapande ett nytt medborgar-/kommunhus innebär för invånare, fastighetsägare och andra intressenter i Jakobsbergs centrum samt möjliga intäkter det kan ge som följd av att vissa byggnader lämnas och kan utvecklas för andra ändamål.

En investering av den här storleken kräver beslut i kommunfullmäktige och något sådant beslut finns inte idag. Kommunens tjänstepersoner tar fram faktabaserade underlag som ligger till grund för de politiska beslut som behöver tas. I samband med ett sådant beslut kommer hänsyn tas till marknadsläge, kommunens ekonomiska situation och förutsättningar vid det tillfället och det allmänna ekonomiska läget.

Det nya kommunhuset som planeras ska inte bara vara ett hus för kommunens medarbetare, utan också ett medborgarhus som till exempel ska bjuda in till möjligheter för invånarna att ta del av och kunna påverka de beslut som fattas i kommunen.

När ska det nya kommunhuset byggas?

En ny detaljplan beräknas ta ett antal år att ta fram. Därefter krävs ett igångsättningsbeslut och sedan ska huset byggas. Hela processen beräknas ta ungefär fem till sju år. Idag finns ännu inget beslut om att starta en detaljplan.

Vad är Statens servicecenter och när öppnar det?

Statens servicecenter öppnar sitt nya kontor i Jakobsbergs centrum den 16 januari 2024. Myndigheten erbjuder via sitt kontor vägledning och service till medborgare och företagare i tjänster från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.

Etableringen av kontoret i Jakobsberg ger en bra möjlighet till sammanhållen service från myndigheter och kommun.

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet




Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.



Upp