Gå direkt till sidans innehåll

Naturstädning

Tillsammans med Håll Sverige Rent vårstädar vi Järfälla. Natur­städningen pågår mellan den 6 och 24 maj.

Vi har delat upp kommunen i olika städområden och grupper om minst 15 personer städar ett område var. Varje städgrupp som har städat ett område och gjort en återrapportering erhåller ett städbidrag som tack för hjälpen.

Karta över städområdenPDF

Företagare eller privat markägare? Hjälp oss att hålla Järfälla rent!

Vi vill givetvis alltid se Järfälla skina, men under kampanjveckorna blir det extra viktigt. För att uppnå det vill vi gärna att företag och privata markägare är med och städar i sin omgivning.

Anmälan till städkampanjen

Vem kan anmäla sig för att naturstäda?

Grupper i alla åldrar som är från Järfälla är välkomna. Till exempel förskolegrupper, skolklasser, idrotts- eller hobbyföreningar och så vidare. Gruppen ska bedriva sin verksamhet i Järfälla.

Hur många städområden får man välja?

En städgrupp kan välja ett område. Om det finns städområden som inte har bokats efter 31 mars så kan en städgrupp boka ytterligare områden. I anmälan finns det möjlighet att lämna intresse för fler städområden. Vi kommer att kontakta de intresserade om det blir aktuellt.

Kan vi anmäla oss genom Håll Sverige Rent?

Nej, vi tar enbart emot anmälan här på webbplatsen.

När kan vi senast anmäla oss?

Senast söndag den 14 april behöver vi ha er anmälan. Notera dock att först till kvarn-prinicpen gäller och att platserna därmed kan ta slut tidigare än så.

Städområden

Hur många får man vara som städar ett städområde?

Ni måste vara minst 15 personer, någon övre gräns finns inte. 

Hur många städområden får man välja?

En städgrupp kan välja ett område. Om det finns städområden som inte har bokats efter 14 april så kan en städgrupp boka ytterligare områden. I anmälan finns det möjlighet att lämna intresse för fler städområden. Servicecenter kommer att kontakta de intresserade om det blir aktuellt

Kan vi själva välja städområde?

Ja, när ni anmäler er så väljer ni i listan av städområden vilket område ni önskar städa. Anmälningsprocessen blir smidigare om ni har funderat på vilket område din grupp är intresserade av att städa innan ni anmäler er.

Finns det en karta över städområden?

Självklart! Klicka på denna länkPDF för att se full karta.

Städning och städmaterial

Hur går städningen till?

Vid anmälan väljs ett område. Är ni ett större sällskap på minst 30 personer kan ni välja två områden. Hela området städas av och en städinstruktion medföljer städmaterialet. I naturreservaten är det de större gångstråken med dess närmaste omnejd som städas av.

Vid städning längs vägar ska man hålla sig 5 meter från vägen och 10 meter från motorvägen. Små barn bör inte städa områden med vägar. Ett fåtal reflexvästar för barn finns att hämta hos Servicecenter, Riddarplatsen 5 i Jakobsberg.

Hur får vi städmaterialet?

Ni kan välja mellan att hämta städmaterialet på Servicecenter, Riddarplatsen 5 i Jakobsberg, eller att städmaterialet levereras till den adress som du har angett i din anmälan.

Om ni är flera klasser eller grupper som skall städa, tänk på att rätt grupp får rätt områdesmaterial – mängd och storlek på handskar samt påsar skiljer sig åt.

När får vi städmaterialet?

Om ni hämtar städmaterialet så gör ni det senast under vecka 19. Om ni har valt att få materialet levererat så kommer det senast under vecka 18.

När får vi börja städa?

Naturstädningen pågår mellan den 6 och 24 maj.

När hämtar ni säckarna?

Säckarna hämtas av Järfälla kommun kontinuerligt under städningen men senast den 24 maj (vecka 21) ska allt vara uppsamlat. Om ni placerar säckarna på annan plats än vid markeringarna på kartan ska detta anmälas i slutrapporteringen.

Rapportering och utbetalning

Hur och när rapporterar vi vår städning?

Ni kan rapportera in städningen så fort ni är klara, men senast den 31 maj 2019. Detta gör ni genom att klicka här och fylla i formuläret.

OBS! Kontrollera utbetalningsuppgifterna i städrapporten när ni är klara. Vi kan inte skicka utbetalningar till kommunens egna konton eller 90-konton. Vill du donera pengarna till ett gott ändamål får du först ta emot pengarna och sen vidarebefordra dem.

Hur stort är städbidraget?

För en väl utförd städinsats som har rapporterats in senast den 31 maj betalar vi ut 1 000 kr per städområde. Pengarna betalas ut innan sommaren 2019.

Senast uppdaterad: 2018-03-16

Upp