Bergvärme
Värmepumpar som tar upp värme från mark eller vatten måste anmälas till kommunen. Här finns anvisningar för att anmäla bergvärme, som är vanligast. Anvisningarna gäller för små anläggningar, i första hand för enbostadshus.
Tunnelbanan kan innebära förlängd handläggningstid
Tunnelbanans utbyggnad, sträckan Akalla - Barkarby station, kan påverka befintliga och nya bergvärmeanläggningar i områden nära tunnelbanesträckan. Påverkan beror på en förväntad grundvattensänkning som i sin tur bidrar till en försämrad värmeutvinning från anläggningen.
Anmälningar om nya bergvärmeanläggningar inom området förväntas ha en längre handläggningstid än andra då vi måste skicka en remiss till SLL. För mer information om vad detta innebär för dig som bor inom influensområdet och planerar att ansöka om en bergvärmeanläggning kontakta Järfälla kommuns servicecenter.
Vilken anläggning passar dig?
Värmepumpar som använder kollektor för att utvinna värme ur mark (ytjordvärme), ytvatten, berg (bergvärme) eller grundvatten måste anmälas i förväg. Vanligast är bergvärme. Värmepumpar som utvinner värme ur luften (luftvärmepumpar) kräver inte anmälan.
Innan du installerar värmepump bör du ta reda på mer om vilken typ av anläggning som passar dig och ditt hus. Om du behöver hjälp kan du kontakta Energirådgivningen som ger kostnadsfri och oberoende information.
Sök installatörer hos svenska kyl- och värmepumpföreningen
Information om bergvärmepumpar - vad gäller?
Borrhålet för bergvärme kallas energibrunn. Innan man borrar en energibrunn måste man göra en skriftlig anmälan till den kommunala miljömyndigheten, som i Järfälla är miljö- och bygglovsnämnden. Du kan också använda e-tjänsten Anmälan om installation av bergvärmepump.
Samlad information om att installera bergvärmepump Pdf, 172.5 kB.
Faktablad 23 - installation av värmepump Pdf, 195.7 kB.
Övrig information
Varför ska bergvärmeanläggningen anmälas?
Installation av bergvärmeanläggningar (och andra värmepumpsanläggningar för utvinning av värme ut mark, ytvatten eller grundvatten) är en miljöfarlig verksamhet, och ska därför anmälas till miljö- och bygglovsnämnden innan inrättandet enligt 17 § Förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.
Bergvärmeanläggningar innehåller bland annat köldmedium som påverkar atmosfären om de kommer ut ur anläggningen. Påverkan sker dels i ozonskiktet där köldmediet reagerar med ozonet och gör så att ozonlagret förtunnas. Köldmedier bidrar även till växthuseffekten. Det är därför viktigt att borraren och installatören har rätt kunskap så att risken för läckage minimeras.
Utöver att bergvärmeanläggningar innehåller miljöfarliga ämnen så kan själva borrningen också medföra miljö- och hälsorisk. Detta om man ämnar borra i närheten eller på ett förorenat område. Bergvärmeborrning kan bidra till sprickbildning i mark och berg som gör att föroreningar som finns i marken kan spridas än mer. Föroreningarna kan ledas ut i grundvattnet genom de nya sprickorna, vilket gör att spridningen blir än mer allvarlig.
Miljö- och bygglovsnämnden ser därför även över om vi har någon information om föroreningar som riskerar att spridas vid bergvärmeborrning finns i området. Om det finns information som bekräftar eller ger skäl att misstänka förorening i området där borrning planeras kan miljö- och bygglovsnämnden fatta beslut om extra försiktighetsåtgärder vid borrning. I särskilda fall kan borrning förbjudas.