Innehåll

Så skriver du ett bra CV

Ett CV är kort information om ditt professionella liv, din utbildning och dig som person. Du ska på en eller två sidor beskriva dig själv och varför du passar för jobbet.

Det låter kanske enkelt, men alla som försökt skriva ner vilka de är i det här formatet vet att det är ganska knepigt. Därför har vi sammanställt en guide för hur du skriver ett bra CV.

Upplägg av CV

Gå igenom dina studier och ditt professionella liv i kronologisk ordning – börjar med grundskola fram till eventuella eftergymnasiala studier och ditt första till ditt senaste arbete. Fördelen med det här upplägget är att det tydligt visar din utveckling och dina steg i livet. Försök att inte skriva mer än en A4, max två.

Vad ska ett CV innehålla?

Snabbfakta

Det är naturligtvis viktigt att ta med namn, telefonnummer, mailadress och fysisk adress.

Utbildning

Gå igenom de skolor du gått på och utbildningar du tagit. Det kan också vara värt att nämna om du tagit några andra kurser förutom traditionell gymnasie- och universitetsutbildning. Det kan hända att du i ett tidigare arbete gick någon kompetenshöjande kurs, var på en rad seminarier kring ett ämne eller liknande.

Arbetserfarenhet

Det här är den viktigaste punkten i ett CV och det som de flesta arbetsgivare tittar mest på då de ska hitta en lämplig kandidat. Försök att kortfattat beskriva din roll under varje jobb och hur den erfarenheten har gjort dig till en mer attraktiv sökande.

Personlig information

Det är en avvägning hur mycket du vill ta med. Du vill visa lite av dig själv, människan bakom ditt CV, men du vill å andra sidan inte skriva en uppsats om personliga angelägenheter. I slutändan är det dina meriter som väger tyngst.

Referenser

Det är viktigt att ha någon, helst två, referenser som arbetsgivaren kan kontakta. Välj då gärna personer som varit din chef, eller i alla fall över dig i någon slags hierarki. Berätta för dina referenspersoner kortfattat vilka yrken du söker och vilka som kan komma att kontakta honom eller henne.

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp