Borgerlig vigsel

Vad ska vi som vill vigas börja med?

Länk till kortfattad checklista

Först måste ni fylla i och lämna in en ansökan om hinders­prövning. Blanketten heter "Ansökan om prövning av hinder mot äktenskap (hindersprövning)". Ni finner blanketten på skatteverkets hemsida, under rubriken "Folkbokförings­blanketter". Ni kan också hämta blanketten på närmaste lokala skatte­kontor, förslagsvis Järnvägs­gatan 20 i Sundbyberg eller Klara Vattugränd, Stockholm (nära Centralstationen).

När man ingår äktenskap ska man göra en anmälan om ändring av efternamn, även om man vill behålla sitt nuvarande efternamn. Denna blankett benämns "Efternamn, Anmälan". Den finns att få på samma ställen som den ovannämnda blanketten för hinders­prövning.

När ni lämnat in de ifyllda blanketterna till skatteverket dröjer det några veckor innan ni får två intyg hemskickade, dels "Intyg vigsel", dels "Intyg hindersprövning". Ta med dessa intyg samt två vittnen vid tillfället för vigseln. Intygens giltighetstid är fyra månader. Vigsel­förrättaren kommer efter vigseln att skicka in intygen till skatte­verket.

Kommunarkivet har inga vigselbevis utan vänd er till länsstyrelsen som har huvudansvaret telefon 010-223 10 00.

Vittnen

När ni gifter er måste ni ha med er två vittnen, som har fyllt 18 år och är myndiga.

Vigsel och vigsel­förrättare

För vigsel bokar du tid genom att kontakta någon av kom­munens vigsel­­förrättare via länken nedan. Det kostar ingenting att anlita kom­munens vigsel­förrättare om vigseln förrättas i kom­munens vigselrum i kommun­huset, Vasaplatsen 11.

Om vigseln äger rum på annan plats ska kostnaden för vigsel­förrättarens transport till och från platsen betalas av brudparet. Själva vigselakten är kostnadsfri.

Borgerliga vigsel­förrättare i Järfälla kommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lokal för vigsel

Borgerlig vigsel kan ske i det speciella vigselrummet i kommunhuset på Vasa­platsen 11 i Jakobsberg, men kan lika gärna hållas på till exempel en bygdegård eller i en föreningslokal. Vigsel­rummet i kommunhuset bokas av vigselförrättaren efter förfrågan från brud­paret.

Information om kommunens bygdegårdar

Vid frågor, kontakta service­center på telefon­nummer 08-580 285 00.

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?