Innehåll

Jobba som röstmottagare vid EU-valet

Rekrytering för att jobba under EU-valet i Järfälla är avslutad. Om du inte redan har fått ett erbjudande kan vi komma att kontakta dig. Senast den 2 maj kommer du få återkoppling om du inte blivit erbjuden en roll.

Om jobbet

Som röstmottagare medverkar du till att valet genomförs på ett korrekt, tryggt och rättssäkert sätt. Det är viktigt att du är stresstålig, serviceinriktad och noggrann.

Röstmottagare ska ha fyllt 18 år senast på valdagen (för arbete i vallokal) eller när röstning startar (för arbete i röstningslokal, 22 maj 2024).

Röstmottagare ska vara sakliga och opartiska så att väljarnas förtroende för valprocessen upprätthålls. Därav listas nedan principer som syftar säkerställa saklighet och opartiskhet;

Röstmottagare får inte vara valbara i valet till Europaparlamentet 2024.

  1. Personer med politiska förtroendemannauppdrag i kommun, region eller riksdag kan inte jobba som röstmottagare.
  2. Närstående personer, som familjemedlemmar, ska inte placeras på samma röstningsmottagningsställe.

Att arbeta på valdagen (den 9 juni)

Som röstmottagare jobbar du enligt ett schema från morgon på valdagen fram till att rösträkningen är avslutad sent på valkvällen. Raster tas i skift under dagen. Din uppgift är att hålla ta emot röster och pricka av i röstlängden, hålla ordning i vallokalen samt efter vallokalens stängning granska och räkna rösterna. Du ska även möblera vallokalen dagen innan valet. Ordförande kommer meddela när du ska jobba den 8 juni.

Om du jobbar på valdagen kommer du få betalt i en klumpsumma, som kallas arvode. Då ska du utöver tjänstgöringen på valdagen även deltagit under den obligatoriska utbildningen samt möblerat vallokalen dagen innan valet.

Ordförande kommer höra av sig vilken tid du ska jobba. Vallokalen har öppet 08:00-21:00.

Att arbeta med förtidsröstning (den 22 maj - den 9 juni)

Förtidsröstningen pågår 18 dagar före valdagen. Din uppgift är att hålla ta emot röster och pricka av i röstlängden, hålla ordning i vallokalen. Du som anmäler intresse behöver vara tillgänglig för arbete under hela perioden, såväl dagtid som kvällar och helger.

Om du jobbar under förtidsröstningen får du betalt per timme. Du behöver även då genomgå obligatorisk utbildning.

Ersättning

Som röstmottagare får du en ersättning på 2800 kr för din insats som inkluderar den obligatoriska utbildningen, iordningställande av vallokal dagen innan valdagen, samt arbetet i vallokalen under valdagen.

Frågor och svar

Här hittar du svar på vanliga frågor.

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp