Å-rummet växer fram under Veddestabron

Det händer spännande saker under Veddestabron i Barkarby! Här arbetar vi med att bygga Å-rummet – ett parkområde med grönska, vatten, stockar, stenar, trädäck, broar, ett utegym och fina promenadstråk som sträcker sig mellan kvarteren genom hela området.

Den nya stadsmiljön växer fram vid Veddestabron och runt den nya knutpunkten för kollektivtrafik. Här pågår arbetet med att bygga Å-rummet, som har karaktären av en långsträckt park. I november kommer Å-rummet att fyllas med vatten från Bällstaån. Det kommer att bli en trevlig plats att promenera, umgås, träna och koppla av på mitt bland Barkarbystadens nya bostadskvarter.

Utsikten över Å-rummet från ett av kvarteren precis bredvid.

Utsikten över Å-rummet från ett av kvarteren precis bredvid.

Strandängsmattor och torrängsmattor som placeras längs Å-rummet bidrar till att rena vattnet från Bällstaån.

Strandängsmattor och torrängsmattor som placeras längs Å-rummet bidrar till att rena vattnet från Bällstaån.

Det här bygger vi i Å-rummet

I november släpper vi på vattnet från Bällstaån till Å-rummet. Vi kommer också att bygga två broar som gör det enkelt att ta sig över Å-rummet. Under våren kommer trädäcket med sittplatser och utegymmet på plats.

Just nu arbetar vi med att gräva bort lera, hantera stenar och stockar samt placera ut grönskande strandängsmattor och torrängsmattor. Därefter ska vi också plantera träd. En intressant detalj är att vi renar den lera som vi gräver bort – hittills omkring 600-700 ton. Det blir billigare och mer klimatsmart än att transportera bort den. Leran kommer senare att användas som näringsrik matjord i Barkarbystaden och ge liv åt nya växter.

Till årsskiftet kommer vi att installera ett ljuskonstverk under Veddestabron. Konstverket kommer att spegla ytan av Å-rummet och är skapat av David Svensson, som även står bakom konstverket på Odenplans tunnelbana i uppgången mot Vanadisplan.

Å-rummet är byggt för att främja biologisk mångfald och skyfallshantering

Å-rummet kommer att främja biologisk mångfald och det är byggt för att kunna ta hand om vatten vid skyfall och översvämningar, precis som Kyrkparken, Barkarbystadens stadspark. Platserna där de stora stenarna och stockarna ligger är noga utvalda för att det ska bli för bra för djur och natur. De mindre stenarna är av natursten för att fisken i Bällstaån inte ska skrapa i magen – och så är den vacker att titta på.

Både stenar och stockar är placerade längs vattnet för att främja biologisk mångfald.

Både stenar och stockar är placerade längs vattnet för att främja biologisk mångfald.

Läs mer

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet




Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.