Innehåll

Första kvarteret vid Barkarbystadens tunnelbana

Barkarby växer. I dag skrivs ännu en historisk milstolpe i det stora stadsutvecklingsprojektet på det gamla flygfältet i Barkarby – det allra första kvarteret vid Barkarbystadens kommande tunnelbanestation står klart för första inflyttning.

En historisk milstolpe när Järfälla och Resona i dag tillsammans öppnar Kvarter 11, det första kvarteret vid Barkarbystadens kommande tunnelbana. Från vänster Barbara Vincent huvudprojektledare Barkarbystaden, Toni Chmielewski projektchef Barkarbystaden, Eva Ullberg kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, Fredrik Bele, vd Resona, Andreas Gustafsson, Entreprenadchef Resona och Elin Andersen, Projektutvecklingschef Resona.

En historisk milstolpe när Järfälla och Resona tillsammans öppnar Kvarter 11, det första kvarteret vid Barkarbystadens kommande tunnelbana. Från vänster Barbara Vincent huvudprojektledare Barkarbystaden, Toni Chmielewski projektchef Barkarbystaden, Eva Ullberg kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, Fredrik Bele, vd Resona, Andreas Gustafsson, Entreprenadchef Resona och Elin Andersen, Projektutvecklingschef Resona.

I dag flyttar de allra första invånarna in i den första etappen av Resonas klimatsmarta stadskvarter KV11 vid Barkarbystadens kommande tunnelbanestation. Resonas kvarter är det allra första som står klart i det nya område av staden som nu tar sin form vid Sveatorget. Här blir stadslivet i Barkarbystaden som mest livfullt med kontor, kultur, kaféer, restauranger, uteserveringar, service, handel och bostäder.

– Det här är ännu en historik milstolpe för vårt stora stadsutvecklingsprojekt – i dag öppnar vi upp en helt ny del av Barkarbystaden vid den kommande tunnelbanan. Resonas klimatsmarta kvarter kommer att bidra starkt till ett livskraftigt och sprudlande stadsliv, säger Eva Ullberg, kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Resonas KV11 omfattar totalt 26 000 kvm och innehåller

 • 397 bostäder om 1-2 rum och kök.
 • 14 colive-bostäder med 134 bostadsrum med CoLive AB som hyresvärd.
 • Kontor om 3 200 kvm.
 • 10 studiolägenheter för arbete och boende.
 • Lokaler för restaurang, kafé, service och butiker om 1 800 kvm med inflyttning från början av 2024.

– I dag flyttar våra första kunder in i sina hyresrätter och vi inviger därmed kvarteret. Det är en stor dag för oss på Resona! Framtidens urbana liv behöver bli både smartare, hållbarare och trivsammare. Här har vi kompromisslöst löpt linan ut och skapat ett kvarter format efter den aktiva, rörliga och sociala vardag som många människor mår bra av, säger Fredrik Bele, vd Resona.

Resona har byggt KV 11 med stort fokus på hållbarhet och att minska klimatavtrycket:

 • Delade ytor och funktioner i CoLive-delen. En effektiv klimatåtgärd som leder till minskad klimatpåverkan per person och bidrar till minskad ensamhet.
 • Klimatkalkyler har gjorts i tidigt skede för att välja så klimatsmarta lösningar och material som möjligt. KV 11 är byggt med trästomme och klimatförbättrad betong.
 • Kvarteret får solceller och 200 kvm grönt tak.
 • Fastigheterna värms upp med bergvärme.
 • Certifiering av fastigheterna enligt Miljöbyggnad Silver.
 • De boende har möjlighet att följa sin egen energianvändning.
 • Egen bilpool och cykelpool för att minska behovet av egen bil.
 • Lummig och grönskande innergård med utegym, grillplatser och matplatser.
 • Bostäder upplåts till Stockholms Stadsmissions Bobyrån.

Läs mer om Kvarter 11

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp