Innehåll

Järfälla utbildar förskolepersonal om heder

I samarbete med tre förskolor i kommunen har preventionsenheten genomfört ett utvecklingsarbete kring om hedersrelaterat våld och förtryck. Ett pionjärarbete som satt Järfälla på kartan.

– Utbildningen innefattar främjande, förebyggande och åtgärdande arbete. Vi har också arbetat fram en rutin och tittar nu på hur vi kan arbeta för att hålla kunskapen levande bland medarbetarna , säger Malin Tilling, samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Helen Josefsson, rektor vid Viksjö-Aspnäs förskolor, belyser arbetets komplexitet och behovet av att identifiera beteenden kopplade till hedersrelaterat våld och förtryck.

– Vi behöver sätta på oss hedersglasögonen för att känna igen beteenden som kan associeras med heder. Vi kan till exempel ta ett samtal med vårdnadshavarna innan de gör resor till länder där barn riskeras att utsättas för könsstympning och informera om att det är olagligt i Sverige, men det kräver att vi i grunden har goda relationer med våra familjer för att vi ska lyckas.

Intresset från omvärlden för Järfällas arbete med hedersfrågor i förskolan är stort. Malin Tilling har bjudits in till såväl Sveriges kommuner och regioner som Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd.

- Mycket av arbetet handlar om att bygga goda relationer mellan familjer och förskola. Det är i de relationerna vi kan göra normförskjutningar så att barn får tillgång till sina rättigheter. Medarbetarna på förskolan gör verkligen ett svårt och viktigt arbete och jag hoppas att det här är början på ett närmare samarbete mellan förskola och socialtjänst, säger Malin.

Bild på barnskor och en affisch om barns rättigheter

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp