Innehåll

”Kan jag, kan du” – nytt initiativ av Järfällahus för att stärka egenmakten hos ungdomar i Järfälla

I lokalen T8 vid Termovägen i Kallhäll har Järfällahus skapat en ny mötesplats för området. Syftet är att på olika sätt arbeta med att stärka lokalsamhället och utveckla platsen.

Det är en kunskaps- och aktivitetsbaserad mötesplats, med exempelvis aktiviteter som utbildningar, föreläsningar, läxläsning och vägledningsmöten, bland annat kring entreprenörskap.

Vi stämde träff med Simon Matiwos och Gabriel Kasto, områdesutvecklare från Järfällahus som presenterade ett nytt mentorskapsprogam som riktar sig till elever i Källtorpskolan. Programmet kallas ”Kan jag, kan du” och har utvecklats till en form av studievägledning där deltagande elever matchas ihop med mentorer i arbetslivet.

– Vi erbjuder studiebesök och enskilda samtal. Målet är att adepterna ska få en fot in i vuxenlivet med en inblick och förståelse för arbetslivets möjligheter, sa Simon Matiwos.

På mötet diskuterades möjligheterna för att utöka mentorskapet med fler Järfällaföretagare och kanske då främst med lokal koppling i Kallhäll. En annan utvecklingsmöjlighet var fler riktade och matchade aktiviteter kring företagande och entreprenörskap.

– Folk här är drivna. Det handlar bara om att ge dem rätt förutsättningar och resurser. Det ungdomarna här har gemensamt, det är att de vill vara sin egen. Sin egen person, sina egna drömmar och sin egen entreprenör, avslutar Simon.

T8 har även inlett ett samarbete med Järfälla nyföretagarcentrum för att lyfta möjligheterna för entreprenörskap i bostadsområdet. Läs mer om projektet


Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp