Innehåll

Livesänd föreläsning med hockeyprofilen Erik Granqvist

Erik Granqvist är föredetta hockey målvakt och numera verksam som målvaktscoach och sportkommentator på Viasat. Den 23 november föreläser han om hur vi som vuxna kan skapa trygga och inkluderade idrottsmiljöer för barn och unga.

Våld ska inte behöva drabba någon. Det är fokus för en informationskampanj i sju norrortskommuner, däribland Järfälla. Nytt för i år är en utåtriktad föreläsning där hockeyprofilen Erik Granqvist berättar om vad som händer när våld och mobbning tillåts inom idrotten, och hur vi kan arbeta tillsammans för att motverka detta.

Den 23 november bjuds ledare för barn och unga i föreningslivet in till en livesänd föreläsning med den tidigare ishockeyspelaren Erik Granqvist, som berättar om hur man förebygger dolda övergrepp inom föreningslivet. I mån av plats är föreläsningen också öppen för övriga invånare boende i någon av de sju norrortskommunerna. Sollentuna kommun samordnar satsningen.

- Vi vet att en väl fungerade fritidssysselsättning är en viktig skyddande faktor för barns mående under uppväxten. Då är det av största vikt att de känner sig trygga och väl omhändertagna i de aktiviteter de är engagerade i. En fin gemenskap och sjysta kamrater är bidragande till barn och ungas välmående, säger Elisabeth Bengtsson, socialchef på Sollentuna kommun.

Erik Granqvist är tidigare ishockeymålvakt i Elitserien och är nu verksam som hockeyexpert på tv. Han har coachat i Färjestad, Rögle och Tre Kronor och har vunnit tre SM-guld samt en VM-medalj. Tillsammans med journalisten Johan Esk har han skrivit en bok om dolda övergrepp inom idrotten.

- Inom idrotten har vi den enorma möjligheten att fostra schyssta beteenden som ungdomarna sedan tar med sig vidare ut i samhället. Men det kräver medvetenhet, mod och närvaro av vuxna i rummen, säger Erik Granqvist.

Erik kommer att berätta om situationer från hans aktiva år inom idrotten, om laganda när den är som bäst. Men också om vad som kan hända om man tillåter hundra nyanser av våld och mobbning i tystnadskulturer. På plats finns även representanter från RF-SISU Stockholm och preventionssamordnare från Sollentuna kommun för att berätta om det arbete och stöd som finns.

Begränsat antal platser. Föreläsningen riktar sig i första hand till ledare inom föreningslivet. I mån om plats får övriga möjlighet att delta. Mer info hittar du på: sollentuna.se/manad-fri-fran-vald.

Föreläsningen sker i samarbete med RF-SISU Stockholm, genom nätverket för kampanjen ”En månad fri från våld”.

En månad fri från våld - årlig kampanj

Livesändningen är en del av den återkommande kampanjen ”En månad fri från våld” som är ett samarbete mellan kommunerna Sollentuna, Upplands Väsby, Sigtuna, Järfälla, Upplands Bro, Sundbyberg och Solna. Under hela november arrangeras föreläsningar för yrkesverksamma i kommunerna för att öka kunskapen och stärka samverkan kring våld i nära relationer med fokus på sexuellt våld.

Information om kampanjen och anmälan

Tveka inte att söka hjälp, du är inte ensam

Kommunens stöd till hot- och våldsutsatta

Erik Granqvist

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp