Innehåll

Öppet hus på nya Ålsta för- och grundskola

På FN-dagen den 24 oktober inviger vi officiellt vår nya fina skolbyggnad.

Den nya toppmoderna byggnaden, som består av både en förskola och en skola (F-6), står nu klar.
Det ska vi fira med öppet hus tisdag den 24 oktober klockan 15-17. Alla hälsas välkomna!
Det bjuds på tal, sång, guidade visningar i lokalerna och fika i matsalen.

Barn och elever på skolgården på Ålstaskolan

Skolgården har ett flygplanstema efter Barkarby flygfält och kommer att vara helt iordningsställd under våren 2024.

På invigningsprogrammet

Klockan 15 hälsar Kicki Bothén rektor, välkommen på skolgården och vi klipper bandet.
Sedan blir det invigningstal av kommunstyrelsens ordförande Eva Ullberg och sånguppträdande av skolans elever.

Cirka 15.30 öppnar vi lokalerna för de guidade visningarna och fika i matsalen. Konstnärerna Maria Johansson och Oscar Furbacken kommer också att berätta om konstverken de gjort för Ålstaskolan.
Vi kommer att avsluta med mer sång från våra elever. Ett mer detaljerat program kommer att finnas på plats.

Välkommen till Generalsgatan 4 i Barkarbystaden!

 

Bild på Ålstaskolans fasad med klocka

Miljön har varit i fokus under byggnationen med certifiering Miljöbyggnad. Det innebär att byggbolaget och fastighetsägaren är engagerade i miljöfrågor och tänker på dem som ska vistas i byggnaden.

Fakta om Ålstaskolan

Byggnaden har ett fantastiskt läge i Barkarbystaden nära naturen och kan ge plats åt drygt 200 förskolebarn och 420 elever. Säkerhet och trygghet har varit i fokus, en skola för alla där miljön skall vara inspirerande, utmanande och trygg.

Under byggprocessen fokuserades det på att få fram en byggnad som ska kunna fungera under en lång tid framåt, genom att en del av byggnaden har en inbyggd flexibilitet och på sätt enkelt sätt kunna ställa om för framtida behov.

Förskolan är organiserad i kompanjoner för barn mellan 1-5 år. Förskola och skola delar lokaler och har ett samarbete där vi eftersträvar en röd tråd från 1- åring till elev i mellanstadiet. Skolan kommer på sikt att kunna erbjuda utbildning från förskoleklass till årskurs 6, för närvarande har vi verksamhet från förskoleklass till årskurs 3.

Inspiration från naturen

Interiört organiseras skolan kring ett öppet, centralt placerat atrium som är skolans hjärta. Atriet är skolans samlande rum och mötesplats och binder samman bibliotek, huvudentré och matsal. Element från den omgivande naturen har stått som kulörinspiration och fasadens formtema följer med in i byggnaden. Målsättningen har varit att skapa en modern, naturnära, harmonisk och tydlig interiör.

Bättre pedagogik för alla

Lokaler och inredning har byggt på principen att den ska stimulera till inlärning och studiero för alla barn och elever. Man har tagit stor hänsyn till akustik, fönsterplacering, hela väggar i korridorer för att minska störande intryck samt en lugn färgsättning på väggar och textilier

 

Till Ålstaskolans hemsida

Till Ålsta förskolas hemsida

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp