Samarbetet ska ge fler behöriga lärare inom teknik och naturvetenskap
Alla elever ska erbjudas en riktigt bra skola, där lärandet står i centrum. För att säkra kompetenförsörjningen för framtiden samarbetar Järfälla kommun med Teach for Sweden. Samarbetet handlar om att rekrytera akademiker med spetskompetens inom teknik och naturvetenskap till läraryrket.
Teach for Sweden, som är en insamlingsstiftelse, har till uppgift är värva och välja ut akademiker till sitt ledarskapsprogram. Kandidaterna eller alumnerna som de kallas av programmet, studerar sen för att ta en lärarexamen, samtidigt som de arbetar på någon av kommunens högstadieskolor med stora behov.
– Våra förväntningar är att vi både från Järfälla och Teach for Sweden ska kunna skapa en god miljö för kandidaterna att växa in i läraryrket, där vi är med och samverkar kring framtidens medarbetare, samtidigt som vi tryggar att skolor får den kompetensförstärkning som de behöver, säger Happy Hilmarsdottir Arenvall, barn- och ungdomsdirektör på barn- och ungdomsförvaltningen.
Hur ser upplägget ut?
Upplägget på det två år långa ledarskapsprogrammet är att kandidaterna får heltidslön
för att arbeta som lärare i skolan fyra dagar i veckan och att studera på distans en dag i veckan.
Efter att programmet är genomfört har de rätt att ansöka om lärarbehörighet för årskurs 7 till gymnasiet.
Tufft, men givande
Rebin Boya, är lärare på Viksjöskolan och har gått ledarskapsprogrammet via TFS. Han arbetade med medicinsk diagnostik på Karolinska Universitetslaboratoriet innan han sadlade om till lärare.
Hur är det att arbeta som lärare?
– Att arbeta som lärare är en balansgång mellan utmaning och belöning. Varje dag innebär nya utmaningar, men att se elevers utveckling och förståelse växa är oerhört tillfredsställande. Det kräver tålamod och kreativitet, men också en förmåga att inspirera och engagera.
Varför sökte du till TFS ledarskapsprogram?
– Programmet ger en unik möjlighet att inte bara skaffa sig en lärarlegitimation utan också att utöva teorin i praktiken. Jag tror starkt på att praktisk erfarenhet är lika viktig som teoretisk kunskap, särskilt inom ledarskap, säger Rebin.
– Utbildningen har varit tuff, men otroligt givande. Jag har lärt mig mycket på kort tid, vilket har stärkt min förmåga att hantera utmaningar och snabbt anpassa mig till nya situationer
Vad tycker du att din yrkeserfarenhet inom en annan bransch kan tillföra?
– Som lärare tror jag att, både med min yrkesbakgrund inom medicinsk diagnostik och ledarskapsprogrammet i ryggen, kan tillföra ett unikt perspektiv. Jag är van vid att arbeta under press och att snabbt analysera och lösa problem. Dessa färdigheter i kombination med en vetenskaplig förståelse kan jag använda för att inspirera eleverna att tänka kritiskt och analytiskt, avslutar Rebin.
Intresserad av att söka?
Ansökningsperioden är öppen mellan den 1 november till 29 februari för de som är intresserade att söka till ledarskapsprogrammet. Efter ansökningstiden har gått ut gör Teach for Sweden ett första urval genom att bland annat bedöma social kompetens och lösningsfokus medan Luleå Tekniska Universitet ansvarar för granskningen av akademiska krav.
Läs mer om Teach for Swedens ledarskapsprogram här: https://www.teachforsweden.se/ledarskapsprogrammet/
Sök programmet här:
Jag upplever att den här sidan har brister i tillgänglighet
Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.
Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven
Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format
Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.