Innehåll

Sommarhögskolan – en väg in till högre studier

elev framför Södertörns högskola

19 elever i 13-14 års åldern från Källtorpskolan och Kvarnskolan har på sommarlovet fått testa på hur det är att studera på högskolan.

Satsningen som Järfälla genomför för 11 året i samarbete med Södertörns högskola ska få fler elever från studieovana hemmaförhållanden att studera vidare på högskola eller universitet.

I år får eleverna jobba utifrån teman som både utgår från olika akademiska ämnen och FN:s sjutton globala mål för hållbar utveckling. Detta arbete varvas med studiebesök, stadsvandring i Stockholm och diskussioner om studenternas och elevernas framtida yrken, berättar Gabriella Vuorenlinna som är utvecklingsledare, VFU-ansvarig och den som är ansvarig för sommarhögskolan på barn- och ungdomsförvaltningen i Järfälla kommun.

–Tanken är att eleverna ska känna att kunskap är roligt och att de blir motiverade att fortsätta till gymnasiet, som sedan öppnar upp för högre studier, säger Gabriella.

Sommarhögskolan avslutas med en examensceremoni dit varje elevs familj och skolrepresentanter välkomnas, liksom representanter för kommunerna. Under examensdagen visas elevernas arbeten upp

 

Socialpedagoger och elever deltar i sommarhögskolan

Billie Jama och Isac Niva är socialpedagoger från Kvarnskolan och fungerar som stöd- och kontaktpersoner på plats för de medverkande eleverna. På bilden Nellie Dibb och Julia Shamoun.

Tidig kontakt viktig

Att redan vid 14 års ålder börja tänka på universitetsstudier kan tyckas tidigt, men det har visat sig att det är precis tvärtom: att ju tidigare den här gruppen av elever får kontakt med, för dem okända, högskolevärlden, desto bättre. Ungdomar som har gått på sommarhögskolan sökte i högre grad till högskolan eller universitet efter gymnasiet än andra ungdomar med liknande bakgrund. Dessutom hade de högre studieresultat rent generellt.

– I den här gruppen är de fler tjejer än killar som sedan påbörjar studier på högre nivå. Därför är det viktigt att locka framförallt pojkar i den här gruppen att delta i vår satsning, säger Happy Hilmarsdottir Arenvall, barn- och ungdomsdirektör på barn-och ungdomsförvaltningen.

 

Elever med diplom och Happy Hilmarsdottir Arenvall

Maxud Abalova (Kvarnskolan) och Theodor Kjellman Wall (Källtorpskolan) visar tillsammans med Happy Hilmarsdottir Arenvall upp sina diplom från examensceremonin.

Väcker nyfikenhet för högre studier

Men varför väljer elever att prova på att plugga på högskolan, med tanke på att det är frivilligt och under själva sommarlovet.

– Det blir lätt att man annars bara sitter hemma själv eller med kompisar och surfar på mobilen eller på datorn när man är ledig. Jag vill passa på att prova något annat och lära mig något nytt, menar Maxud Abalova på Kvarnskolan.

De flesta av eleverna lyfter att de blev nyfikna på högre studier när de fick information om det via skolan.
De har inte många i sin närmaste bekantskapskrets som går på universitetet och visste inte riktigt vad det går ut på.

elev framför Södertörns högskola

Maxud tycker också att han fick prova på att vara vuxen, i och med att högskolans arbetsformer är mer självständiga. Man förväntas ta eget ansvar och det är upp till dig själv att få ut det mesta av innehållet.

Roligare än väntat

Både Oskar Loberg från Källtorpskolan och Karolin Frankenberg från Kvarnskolan har nu siktet på studier efter gymnasiet och tycker att det var mycket roligare och mer varierande att plugga på universitetet än vad de trodde. Såklart är föreläsningar inte det roligaste, men det hade de inte heller väntat sig. Det är också kul att lära känna elever från andra kommuner säger eleverna. I år var det elever från Sollentuna kommun som deltog tillsammans med Järfällaeleverna.

En kille och tjej (elever) samarbetar med att lösa en praktisk uppgift

Håller bron eller inte? Hållfasthetslära kan bli roligt när det görs tillsammans med utmanande material, tycker Oskar och Karolin.

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet




Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.



Upp