Innehåll

Sverigefinsk flagga

Sverigefinnarnas dag 24 februari

Sverigefinnarna är Sveriges största nationella minoritetsgrupp. I Järfälla finns det runt 9500 invånare med finsk bakgrund. Sverigefinnarnas dag firas med fika och att den sverigefinska flaggan hissas på Riddarplatsen vid Posthuset i Jakobsberg.

Fika och tal fredag 24 februari

Kom och fika och se på när den sverigefinska flaggan hissas klockan 9.00 vid Riddarplatsens torg i Jakobsberg. Det blir också ett tal av kultur-, demokrati- och fritidsnämndens ordförande.

Tule kahvittelemaan ja katsomaan kun ruotsinsuomalaisten lippu nousee salkoon Riddarplatsenin torilla klo 9:ltä.!

Finskt förvaltningsområde

Järfälla ingår i ett finskt förvaltningsområde, det innebär att kommunen har en skyldighet att erbjuda olika tjänster för sverigefinnar i kommunen. Det kan vara till exempel myndighetsservice, äldreomsorg och förskoleverksamhet på finska samt att främja finskt språk och kultur.

Ruotsinsuomalaiset ovat Ruotsin suurin kansallinen vähemmistö ja Järfällan kunnassa, joka on suomen kielen hallintoalue, asuu noin 9500 suomentaustaisia henkilöä. Ruotsinsuomalaisilla kuntalaisilla on vähemmistölain mukaisia erityisoikeuksia, esimerkiksi oikeus käyttää suomen kieltä asioidessa kunnan kanssa, vanhustenhoito, esikoulu suomen kielellä. Kunnalla on erityinen velvollisuus suojella ja edistää suomen kielen ja kulttuurin asemaa.

Glad sverigefinnarnas dag!
Hyvää ruotsinsuomalaisten päivää!

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp