Innehåll
Barn som leker med klossar.

Barnskötare bas

Basutbildningen vänder sig till dig som vill ta första steget mot en anställning som barnskötare eller elevassistent. Efter basutbildningen väljer du en påbyggnad beroende på vad du är intresserad av.

Vi erbjuder utbildning för dig som vill arbeta med barn inom förskolan eller fritidsverksamheten. Du kommer att lära dig om barns utveckling och hur olika miljöer påverkar barnets lärande samt om hur du som pedagog kan ge barnet trygghet, glädje och stimulans som leder till utveckling och lärande. Efter avslutad utbildning kan du söka arbete inom förskolan eller inom fritidsverksamhet. Utbildningen är på totalt 60 veckor, grund 40 veckor och fördjupning 20 veckor. Kursen pågår i tre terminer.

I utbildningen ingår 15 % APL (Arbetsplatsförlagd lärande) vilket motsvarar 9 veckor. Undervisningen sker i klassrum på skolan fyra dagar i veckan på dagtid och där kombineras teoretisk undervisning, praktiska moment och studiebesök.

Studietakt: 100% heltidsstudier.

  • Gymnasiepoäng: 900 + påbyggnad 400.
  • Förkunskapskrav: godkänt betyg i sve/sva grund delkurs 4 eller motsvarande.
  • Undervisning: klassrum dag.
  • Kurslängd: 2 terminer + påbyggnad 1 termin.
  • Praktik: ingår.
  • Start & ansökan: Utbildningen startar i augusti och januari. Ansök senast åtta veckor före kursstart.

Mer om utbildningen

Utbildningen består av kurser från barn- och fritidsprogrammet. Du läser bland annat kurser i hälsopedagogik, lärande & utveckling, pedagogiska teorier och praktiker, specialpedagogik mm.

Utbildningen är ett nationellt yrkespaket för att kunna arbeta inom pedagogisk verksamhet. Den är utformad av Skolverket.

Utbildningen är studiemedelsberättigad via CSN och du bekostar din kurslitteratur själv.

Praktik

I utbildningen ingår praktik (arbetsplatsförlagt lärande). Under dessa perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Praktiken motsvarar minst 15% av din utbildning.

Var kan man jobba?

Efter basutbildningen väljer du om du vill läsa påbyggnadsutbildning till barnskötare eller elevassistent.

Om du vill ta en fullständig gymnasieexamen behöver utbildningen kompletteras med flera kurser och ett komvuxarbete (uppsats). Det krävs också för att kunna söka en vidareutbildning inom yrkeshögskolan.

Hita hit

Skolan ligger på Mälarvägen 2 i Jakobsberg. Det är nära till pendeltåget.

Har du frågor?

Kontakta våra studie- och yrkesvägledare genom att mejla till kontakt@jarfalla.se.

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp