Innehåll

Två kvinnor skriver på en white board tavla.

Lärcentrum öppnar dörrar för ingenjörer och arkitekter som flytt från Ukraina

På Järfälla Lärcentrum erbjuds en unik möjlighet för ingenjörer och arkitekter att läsa yrkessvenska (SFINX). Förutom intensiva studier i svenska, får eleverna möjlighet att bygga nätverk samt värdefull mentorhjälp genom ett samarbete med Sveriges Ingenjörer. Nu välkomnas även ukrainska flyktingar till att läsa utbildningen.

Utbildningen SFINX lägger stort fokus på praktisk inlärning genom exempelvis studiebesök på olika företag samt relevanta museum inom ingenjörs- och arkitektbranschen. Eleverna får dessutom möjlighet att auskultera på KTH, där de kan fördjupa sig i ämnesspecifika termer som är kopplade till deras yrkesbakgrund.

Det mest uppmärksammade inslaget är dock beslutet att öppna dörrarna för ukrainska flyktingar. Genom denna insats visar skolan sitt engagemang för att stötta de som är i behov av att lära sig svenska för att öka sina chanser att få jobb i Sverige.

– SFINX är en gränsöverskridande mötesplats där tidigare yrkeskunskaper förenar och stöttar eleverna i deras språkinlärning och möjlighet till självförsörjning. Det är naturligtvis viktigt att även individer från det krigsdrabbade Ukraina erbjuds möjlighet till detta eftersom vi inte vet hur långvarigt kriget blir säger Madeleine Mjöberg, rektor för Järfälla Vuxenutbildning.

Läs mer om SFINX

Språkkunskaper i verkliga sammanhang

På Lärcentrum handlar utbildningar inte bara om ord och siffror. Skolan satsar även på att bygga broar, öppna dörrar och skapa möjligheter för alla som drömmer om en bättre framtid.

– Inom våra samtliga yrkesutbildningar med kombinerad svenska, ser vi elevernas behov av att få möta svenskar för att utöva sina språkkunskaper i verkliga sammanhang. Vi ser därför över möjligheter till att samverka med fler aktörer som erbjuder aktiviteter och mötesplatser där detta kan ske, säger Sirpa Piirainen, biträdande rektor på Järfälla Lärcentrum.

Om Järfälla Lärcentrum

Järfälla Lärcentrum är kommunens egen vuxenutbildning och är till för de som vill komplettera sin skolutbildning, lära sig svenska, eller läsa en yrkesutbildning på gymnasienivå. Skolan finns i Jakobsberg som enkelt nås med pendeltåg eller buss.

Läs mer om Järfälla Lärcentrum

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp