Innehåll
Uteplats-Kastanjen

Kastanjens kort­tids­boende

Birgittavägen 6, 177 31 Järfälla

Korttidsboende är till för dig som är över 65 år och behöver ett boende med omsorg och omvårdnad under en begränsad tid. Kastanjens korttids­boende ligger i närheten av Jakobsbergs sjukhus på promenadavstånd från Jakobsbergs centrum och pendeltågsstation. På Kastanjen erbjuds även växelvård.

Faktaruta

Typ av service

Vård- och omsorgsboende

Beläget i

Jakobsberg

Driftform

Egen regi

Inriktning

Korttidsboende och växelvård

Antal lägenheter

30 st

Korttidsboende

Korttidsboende är en form av vård- och omsorgsboende som riktar sig till dig som inte behöver en permanent plats, utan ett boende med omvårdnad under en begränsad tid. Tillfällen då du kan få korttidsvård:

  • Efter en sjukhusvistelse då det kan vara svårt att klara sig hemma
  • Avlastning för närstående, om du får vård i hemmet av en anhörig som behöver få vila eller åka bort kan du ansöka om ett korttidsboende.
  • Du som väntar på en plats på ett permanent vård- och omsorgsboende. Om det inte finns platser lediga på vård- och omsorgsboende kan du ansöka om korttidsboende under tiden du väntar.

Växelvård

Växelvård kallas det när du bor växelvis hemma och växelvis på ett korttidsboende. Växelvård är ett stöd för närstående för att de ska orka hjälpa, stödja och vårda sin äldre närstående.

Du som beviljas växelvård tar med dig egna kläder, dina egna mediciner, hjälpmedel etc. till korttidsboendet. Inför varje period behöver du även testa dig för covid-19. Du kan inte flytta till korttidsboendet innan vi har ett negativt provresultat.

Boendemiljö

Kastanjens korttidsboende består av tre avdelningar med vardera tio lägenheter som består av ett rum som är ett kombinerat sovrum och vardagsrum. I varje lägenhet finns kylskåp, vask, tvättmaskin och ett rymligt badrum. På varje avdelning finns en gemensam matsal där måltider serveras och ett vardagsrum för gemytlig samvaro. Där finns också en TV för gemensamt bruk.

Utemiljö

Kastanjen har en vacker utemiljö med egen trädgård, boulebana, fontän, gångstråk och sittplatser. På varje våningsplan finns en gemensam stor balkong där boende kan vistas enskilt eller tillsammans.

Omsorg

Alla som bor på Kastanjen får en kontaktperson som ska skapa trygghet för dig och vara ett stöd till dina närstående. Samtliga avdelningar har en fast personalgrupp bestående av undersköterskor och vårdbiträden, samt en sjuksköterska som ansvarar för den del av vården som är sjukvård. Verksamhetschefen har det övergripande ansvaret för hela boendet.

Vårdpersonal är i tjänst dygnet runt på Kastanjen. Tillgång till ambulerande joursjuksköterska och jourläkare finns också dygnet runt. En läkare kommer till boendet två gånger för rondbesök. På Kastanjen finns även en sjukgymnast och en arbetsterapeut. De hjälper bland annat till att utprova hjälpmedel som du kan vara i behov av.

Kastanjen är ett Silviahemscertifierat boende. Det betyder att personalen genomgått Silviahemmets utbildning i demensvård.

Måltider

Måltiderna är viktiga delar i vardagen. Därför försöker vi att göra dem så trevliga och aptitliga som möjligt genom dukning och annat som påverkar lusten att delta i den sociala samvaron runt måltiden. Du bestämmer själv om du vill äta i din egen lägenhet eller tillsammans med övriga som bor på boendet.

På Kastanjen tillagar personalen frukost, eftermiddagskaffe, kvällsmål och mellanmål. Lunch och middag kommer från restaurang Kärnmakaren. Matsedeln är sammansatt av kommunens kostkonsulent och är därmed näringsrik och allsidig. Behöver du särskild kost eller anpassad konsistens så ordnar vi det. Till lunch och middag serveras måltidsdricka, lättöl, vatten och mjölk. Känner du dig hungrig utöver måltiderna på dagen eller på natten så erbjuds du något att äta. I den matkostnad som du betalar ingår alla måltider.

Aktiviteter

På Kastanjen har vi en aktivitetssamordnare som planerar aktiviteter tillsammans med övrig personal. Det kan vara aktiviteter som högläsning, sittgymnastik, frågesport, bingo, utomhusvistelse, kafferep, utflykter, musikstunder, samlingar och samtal.

Personalen ser det som en viktig uppgift att göra dagarna så bra och trevliga som möjligt för dig. Förslag på aktiviteter välkomnas alltid

Besök

Till Kastanjen är man alltid välkommen. Du bestämmer själv när du vill ha gäster. För din och andra boendes säkerhet och för att hindra obehöriga att komma in är ytterdörren låst. Kommer någon på bokat besök så ring på porttelefonen till den våning som ska besökas så öppnar personal via porttelefonen. Ha litet tålamod, för ibland tar det lite tid innan signalen går fram. Tänk på att stänga ytterdörren efter dig.

När du besöker boendet är det viktigt att du visar hänsyn till övriga boende och använder en normal samtalston när du vistas i de gemensamma utrymmena. På grund av allergier är parfym inte tillåtet på boendet.

Hitta hit

Kontakt

Verksamhetschef Ann Dahlberg

Telefon: 08-580 245 02

E-post: Ann.Dahlberg@jarfalla.se

Assistent (vardagar 07.00–15.30)

Telefon: 08-580 296 89

Koordinator och sjuksköterska

Kontakta koordinatorn för alla frågor kring korttidsvård och växelvård. Till exempel frågor inför vistelsen, vad vad man ska ha med sig etc. Kontakta även koordinator om du undrar på vilken avdelning din närstående är på Kastanjen.

Koordinator (vardagar kl. 08.00–15.00)

Telefon: 08-580 294 70

Sjuksköterska (vardag 16.00–21.00 och helg)

Telefon: 08-580 294 70

Avdelning Stjärnfallet

Omvårdnadspersonal (dygnet runt)

Telefon: 08-580 294 61

Sjuksköterska (vardagar 07.00–16.00)

Telefon: 08-580 294 62

Avdelning Månstrimman

Omvårdnadspersonal (dygnet runt)

Telefon: 08-580 294 71

Sjuksköterska (vardagar 07.00–16.00)

Telefon: 08-580 294 72

Avdelning Norrskenet

Omvårdnadspersonal (dygnet runt)

Telefon: 08-580 294 73

Sjuksköterska (vardagar 07.00–16.00):

Telefon: 08-580 294 79

Bilder

lägenhet-kastanjen

Lägenhet på Kastanjen

sällskapsrum-Kastanjen

Sällskapsrum på Kastanjen

Pergola på Kastanjen

Så ansöker du om korttidsboende

Att få en korttidsplats eller växelvård kräver biståndsbeslut av kommunen. Kontakta din handläggare på äldreenheten eller enheten funktions­nedsättning. Har du ingen handläggare kan du ringa kommunens servicecenter, telefon 08-580 285 00, tonval 1 (äldreomsorg) så får du hjälp.

Ansök via blankett

Du kan ansöka via kommunens e-tjänst bistånd och hjälp eller blankett, som finns att hämta i e-tjänsten. Kontakta servicecenter om du istället behöver få blankett hemskickad.

Här kan du hämta blanketterna

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp