Innehåll

Offentliga måltidens dag

Det är en dag då offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sin verksamhet på olika sätt och den infaller alltid den tredje torsdagen i oktober.
De offentliga måltiderna hamnar lätt i skymundan bland alla andra viktiga frågor som offentliga verksamheter har att hantera. Att tillsammans fira Offentliga måltidens dag är därför ett sätt att lyfta fram måltiderna i rampljuset.

Vi har fantastiska offentliga måltider i vårt land

Måltider som bidrar till struktur och trygghet är viktigt i en tid när otryggheten ökar, inte minst bland barn och unga, liksom för våra äldre medborgare.

Offentliga måltider är även en strategisk fråga som kan göra skillnad i arbetet för att främja god folkhälsa, nå målen i Agenda 2030, stärka svensk matproduktion och öka beredskapen för kriser. I offentliga måltider finns med andra ord en stor potential, säger Susanne Agervret Strömbäck kostkonsult på Barn- och ungdomsförvaltningen.

Fokus på måltider till barn och unga

Varje dag serveras ca 13 000 luncher inom de kommunala förskolorna, grundskolorna och gymnasiet i Järfälla. Inom förskolan och på fritids serveras dagligen också flera tusen portioner frukost och mellis.

Kostkonsulterna Anette Abresparr Åberg och Susanne Agervret Strömbäck på Barn- och ungdomsförvaltningen följer bland annat upp ekologiska inköp, matens klimatpåverkan och matsvinnet.

Det som inte är försvinnande gott, tas tillvara

Alla kök inom skola och förskola mäter dagligen både kökssvinn, serverings- och tallrikssvinn. Den mat som inte har lämnat köket/serverats används för att göra nya rätter eller serveras vid ett senare tillfälle. Maträtterna på grundmenyn för skolorna och förskolorna är varierade och innehåller både grönt, fisk, fågel, nötkött, fläskkött och vilt. Rätterna är näringsberäknade, förklarar Susanne Agervret Strömbäck.

 

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp