Innehåll

Växthus

Växthuset är en byggnad i genomskinligt material som släpper in solljus men bevarar värmen. Här inne trivs både växter och människor.

Behövs bygglov?

Du behöver ansöka om bygglov för att bygga ett växthus. Om du bor i ett en- eller tvåbostadshus kan du i vissa fall tillämpa friggebodsregeln eller bygga ett Attefallshus och då behövs inget bygglov. Men tänk på att du istället kan behöva göra en anmälan och få ett startbesked innan du får börja bygga.

Observera att ett växthus oftast är en fristående byggnad. Om du ska glasa in en altan eller ett uterum gäller andra regler. Läs mer under inglasat uterum.

Här kan du läsa om hur bygglovsprocessen går till

Lämpliga förberedelser

Beställ en karta

Innan du kan sätta igång behöver du beställa ett utdrag ur baskarta. Kartan behöver du för att kunna rita in vad det är du planerar att göra. Den färdiga ritningen kallas för situationsplan och är en av de handlingar du behöver skicka in.

Handlingar som vi vanligtvis behöver

 1. Situationsplan
  Visa var på tomten du vill placera växthuset. Ange mått och avstånd.
 2. Planritning
  På planritningen ska du måttsätta och rita hur växthuset ser ut inuti. Ibland kan man få hjälp med dessa ritningar från dem som levererar växthuset.
 3. Fasadritning
  På fasadritningen ska du måttsätta och rita hur växthuset ser ut utifrån. Ibland kan man få hjälp med dessa ritningar från dem som levererar växthuset.
 4. Sektionsritning
  På sektionsritningen visa du växthuset i genomskärning. Här framgår även höjden på växthuset och hur bottenplattan ser ut. Ibland kan man få hjälp med dessa ritningar från dem som levererar växthuset.
 5. Konstruktionsritning
  Konstruktionsritningen visar hur själva växthuset är konstruerat.
 6. Förslag till kontrollplan
  Kontrollplanen beskriver vilka kontroller du som byggherre ska göra under byggprocessen.

Vad kostar det?

Avgifter och taxa

Hur lång tid tar det?

Från att vi har fått in alla handlingar kan du räkna med att få ett beslut inom 10 veckor.

Tips och råd

 • Visste du att du själv kan påverka handläggningstiden när du ansöker om bygglov? Om din ansökan är korrekt och alla handlingar finns med går processen snabbare.
 • Alla ritningar som skickas in måste vara fackmannamässigt utförda. Om du inte kan göra dem själv bör du ta hjälp av en expert, till exempel en arkitekt. Läs mer under Ritningar och blanketter.

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp