Vill du bli god man eller för­valtare?

Över­förmyndaren rekryterar löpande gode män och förvaltare till Järfälla och Upplands-Bro. Uppdraget är i hög grad ideellt och inne­bär en viktig insats i samhället för personer som inte själva kan tillvarata sina intressen. Det är en fördel om du har kunskap om olika funktionsnedsättningar, psykisk ohälsa, juridik och ekonomi. Vi behöver också gode män som kan olika språk.

Börja med Intressebevakarens webbutbilning

Om du vill bli god man för en vuxen person ska du gå igenom Intressebevakarens utbildning. Den handlar om vad uppdraget som god man eller förvaltare går ut på. När du klarat den får du ett intyg som du kan bifoga i din intresseanmälan.

Gå till Intressebevakarens utbildning

Obs! Om du däremot vill ansöka om att en nära anhörig ska få god man eller förvaltare ska du läsa här.

För dig som har eller behöver god man eller förvaltare

Vid frågor når du överförmyndarkansliet via servicecenter 08-580 285 00 eller per mejl till overformyndarkansliet@jarfalla.se.

Om du vill bli god man för ensamkommande barn ska du först gå igenom en webbutbildning. Den har tagits fram av Sveriges Kommuner och Regioner. Sedan 2024 ansvarar Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare för utbildningen.

Gå till SKRs webbutbildning om god man för ensamkommande barn

Vad krävs för att bli god man?

Lagen säger att en god man eller förvaltare ska vara "rätt­rådig, erfaren och i övrigt lämplig". Du får inte ha betalnings­anmärkningar hos krono­fogden eller förekomma i polisen belastnings­register eller hos social­tjänsten.  

Eftersom du ska redovisa hur du sköter uppdraget behöver du ha ordnings­sinne och vana att sköta privat­ekonomi. Det är också viktigt att du kan sätta dig in i huvudmannens situation för att kunna bevaka huvudmannens intressen. Uppdragen varierar i omfattning och tidsåtgång. Det är en fördel om du har ett arbete där du själv kan disponera din tid.

Hur ansöker jag om att bli god man?

Om du är intresserad av att ta uppdrag som god man eller förvaltare ska du gå till vår e-tjänst och fylla i dina uppgifter. Du kommer också att få göra ett kunskapstest. Det är en del av vår lämplighetsprövning. Därefter brukar vi göra en intervju och gå igenom hur uppdraget ska redovisas till överförmyndaren.

Vad innebär uppdraget?

Läs gärna materialet som Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare tagit fram. Det beskriver vad som ingår i uppdraget som god man och förvaltare men också vad andra aktörer förväntas hjälpa till med.

Kunskapsbank för gode män och förvaltare se www.rfs.se

Får man betalt som god man?

En god man eller förvaltare har rätt att få ett skäligt arvode för sitt uppdrag. Huvud­regeln är att den enskilde, den som har god man eller förvaltare, ska betala arvodet. 

Arvodet betalas ut efter att redovisningen har granskats. Det sker som regel en gång om året i samband med granskning av årsräkning eller sluträkning. Ett normalt arvode är cirka 10 000–15 000 kronor per år vid godmanskap för en vuxen huvudman.

För ensamkommande barn är arvodet 1344 kr/mån brutto och kostnadsersättning 112 kr/mån.

Mer information om god man, förvaltare och förmyndare

Läs mer om vad uppdraget som god man, förvaltare, förmyndare innebär. Under respektive rubrik hittar du även överförmyndarens ansökningsblanketter för olika åtgärder och blanketter för redovisning.

För dig som har eller behöver god man eller förvaltare

För dig som är god man eller förvaltare

Läs mer om att vara förmyndare

God man för ensamkommande barn

Vill du bli god man eller förvaltare? Lämna en intresseanmälan

Organisation och kontakt

Järfälla och Upplands-Bro har varsin politiskt vald överförmyndare.

  • Björn Falkeblad är överförmyndare i Järfälla och ersättare är Malin Gisslen.
  • Eva Bengtsson är överförmyndare i Upplands-Bro och ersättare är Anna Thorburn.

Kommunerna har ett gemensamt kansli som ligger i Jakobsbergs centrum. Du kan skriva till överförmyndarkansliet eller lämna meddelande via servicecenter.

Telefon: 08-580 285 00

E-post: overformyndarkansliet@jarfalla.se

Postadress

Överförmyndaren
177 80 Järfälla

Besöksadress

Vasaplatsen 11 i Jakobsberg

Besök sker efter överenskommelse. Du kan lämna in handlingar i receptionen eller kommunens brevlåda.

Läs mer

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet




Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.