Vill du bli god man eller förvaltare?
Vill du hjälpa en medmänniska att sköta ekonomi, ansöka om insatser och hålla i kontakter i samhället? Överförmyndaren söker dig som kan bli god man eller förvaltare till en vuxen person som behöver hjälp till följd av sjukdom, psykisk ohälsa eller försvagat hälsotillstånd. Vi söker också gode män för ensamkommande barn. Uppdragen varierar i omfattning och du ska alltid se till din huvudmans bästa.
Hur ansöker jag om att bli god man?
God man och förvaltare för vuxna
Om du vill bli god man eller förvaltare för en vuxen person ska du börja med att gå igenom Intressebevakarens utbildning. Den handlar om vad uppdraget som god man eller förvaltare går ut på.
Gå till Intressebevakarens utbildning
- Observera att du behöver fylla i en särskild blankett om du samtidigt vill ansöka hos tingsrätten om att en nära anhörig ska få god man eller förvaltare. Läs mer på sidan "För dig som har eller behöver god man".
När du klarat webbutbildningen får du ett intyg som du ska bifoga i din intresseanmälan. Där får du fylla i dina kontaktuppgifter och beskriva varför du vill ta uppdrag som god man eller förvaltare. Klicka på den gröna länken nedan för att skicka intresseanmälan.
God man för ensamkommande barn
Om du vill bli god man för ensamkommande barn ska du först gå igenom en webbutbildning. Den har tagits fram av Sveriges Kommuner och Regioner. Sedan 2024 ansvarar Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare för utbildningen.
Gå till SKRs webbutbildning om god man för ensamkommande barn
Klicka på den gröna länken ovan för att skicka intresseanmälan.
Så går rekryteringen till
Överförmyndaren utreder din lämplighet
Överförmyndaren ska kontrollera att den som vill bli god man är lämplig. Enligt lagen ska en god man vara rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig. När du klarat webbutbildningen och lämnat in intresseanmälan gör vi sedvanliga registerkontroller hos polisen, kronofogden och socialtjänsten. Därefter kan vi kalla dig till ett möte. När du är godkänd hör vi av oss när vi har ett uppdrag att erbjuda.
Vad krävs för att bli god man?
Uppdraget som god man eller förvaltare kan vara mycket varierande. Det är viktigt att du har möjlighet att avsätta tid och kan sätta dig in i huvudmannens situation. Förutom att sköta ekonomin och ansöka om insatser kan det bli aktuellt att företräda huvudmannen vid en försäljning av fastighet eller kanske i ett arvskifte. Du ska bevaka huvudmannens intressen. Det ingår även att se till att huvudmannen har en meningsfull fritid.
Om du ska företräda ett ensamkommande barn är det en fördel om du har kunskap om asyprocessen och barnets kultur. Du företräder barnet i förmyndares och vårdnadshavares ställe och ska se till barnets behov och intressen.
Vad innebär uppdraget?
Läs gärna materialet som Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare (RFS) tagit fram. Det beskriver vad som ingår i uppdraget som god man och förvaltare men också vad andra aktörer förväntas hjälpa till med.
Kunskapsbank för gode män och förvaltare se www.rfs.se
Läs gärna RFS material om godmanskap för ensamkommande barn.
Får man betalt som god man?
En god man eller förvaltare har rätt att få ett skäligt arvode för sitt uppdrag.
- Huvudregeln är att den som har god man eller förvaltare ska betala arvodet. Arvodet betalas ut efter att årsredovisningen har granskats. Ett normalt arvode är cirka 10 000–15 000 kronor brutto per år vid godmanskap för en vuxen huvudman.
- För ensamkommande barn utgår en schablon och redogörelse ska lämnas in varje kvartal.
Mer information om god man, förvaltare och förmyndare
Läs mer om vad uppdraget som god man, förvaltare, förmyndare innebär. Under respektive rubrik hittar du även överförmyndarens ansökningsblanketter för olika åtgärder och blanketter för redovisning.
För dig som har eller behöver god man eller förvaltare
För dig som är god man eller förvaltare
Läs mer om att vara förmyndare
God man för ensamkommande barn
Vill du bli god man eller förvaltare? Lämna en intresseanmälan
Organisation och kontakt
Järfälla och Upplands-Bro har varsin politiskt vald överförmyndare.
- Björn Falkeblad är överförmyndare i Järfälla och ersättare är Malin Gisslen.
- Eva Bengtsson är överförmyndare i Upplands-Bro och ersättare är Anna Thorburn.
Kommunerna har ett gemensamt kansli som ligger i Jakobsbergs centrum. Du kan skriva till överförmyndarkansliet eller lämna meddelande via servicecenter.
Telefon: 08-580 285 00
E-post: overformyndarkansliet@jarfalla.se
Postadress
Överförmyndaren
177 80 Järfälla
Besöksadress
Vasaplatsen 11 i Jakobsberg
Besök sker efter överenskommelse. Du kan lämna in handlingar i receptionen eller kommunens brevlåda.