Du som har eller behöver god man eller förvaltare

Har du eller en anhörig en sjukdom eller ett funktions­hinder som gör att det är svårt att betala räkningar och söka olika insatser? Om det inte går att få hjälp på annat sätt kan det bli aktuellt med god man eller förvaltare. Tingsrätten beslutar om en person ska få god man eller förvaltare och även om ett uppdrag kan upphöra. Överförmyndaren utövar tillsyn över hur uppdragen sköts. Järfälla och Upplands-Bro har varsin överförmyndare men ett gemensamt kansli.

Hur gör jag för att ansöka om god man eller förvaltare?

Du kan ansöka hos tingsrätten om att få en god man eller förvaltare för dig eller för en nära anhörig. Använd blanketten som hämtas via den gröna länken. Kom ihåg att underteckna. Skicka ansökan och ett personbevis till Attunda tingsrätt, Box 940, 191 29 Sollentuna. Du bör också bifoga ett läkarintyg eller en social utredning som styrker behovet av god man eller förvaltare.

Person­beviset går att beställa från Skatte­verkets hemsida

Anmälan från socialtjänsten

Socialtjänsten och utomstående kan anmäla behov av god man eller förvaltare till överförmyndaren. Använd blanketten som hämtas via den gröna länken, bifoga läkarintyg och social utredning som styrker behovet av en ställföreträdare. Vid en anmälan tar överförmyndaren ställning till om det finns skäl eller inte att gå vidare med en ansökan till tingsrätten.

Ansökan om god man enligt lag 17 § lagen om framtidsfullmakt

Om den som har en framtidsfullmakt inte inte har rätt att företräda fullmaktsgivaren kan fullmaktshavaren begära att överförmyndaren ska utse en god man till fullmaktsgivaren. Hämta ansökningsblanketten på länken nedan.

Går det att få hjälp på annat sätt?

Det är frivilligt att ha god man. Men godmanskap och förvaltarskap ska bara anordnas om det inte går att få hjälp på annat sätt. Om en person som blivit sjuk får hjälp av andra i sin omgivning kan det räcka med att lämna en fullmakt för att sköta bankärenden till exempel. Även för den som inte själv kan fatta beslut har anhöriga rätt att sköta betalningar och annat som rör den dagliga livsföringen.

Sveriges kommuner och regioner och Svenska bankföreningen har tagit fram material där de förklarar vad anhörigbehörighet innebär, framtidsfullmakt och i vilka situationer det kan behövas god man och förvaltare.

Framtidsfullmakt, anhörigbehörighet, god man och förvaltare... vad gäller för mig?

Från den 1 juli 2017 gäller lagen om framtids­fullmakter. Den innebär att en vuxen person som blivit sjuk kan upprätta en fullmakt som blir giltig först när personen ifråga inte längre kan ta hand om sina ange­lägenheter. Fullmakten utställs för ett framtida behov.

Information om framtidsfullmakter - läs Bankföreningens faktablad

Sedan den 1 juli 2017 gäller nya behörighets­regler som innebär att anhöriga kan hjälpa en person som har fyllt 18 år och som uppenbart på grund av sjukdom, psykisk störning eller något liknande för­hållande inte längre har förmåga att ha hand om sina ekonomiska angelägenheter.

Behörighet för anhöriga vid bankaffärer - läs Bankföreningens faktablad

I materialet Rollkoll kan du läsa mer om vad som ingår i uppdraget som god man och förvaltare. Det har tagits fram av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare.

Rollkoll - om gode mäns och förvaltares uppdrag

Vad innebär godmanskap och förvaltarskap?

Det finns viktiga skillnader mellan att ha god man och förvaltare:

  • Godmanskap kan inte anordnas mot huvud­mannens vilja, utan är en frivillig åtgärd. Även för en person som inte förstår vad saken gäller kan det räcka med god­manskap. Huvud­mannen behåller sin rätts­handlings­förmåga och har rätt att bestämma över sina tillgångar.
  • Förvaltarskap kan anordnas trots att huvud­mannen inte samtycker till det. Den som har förvaltare förlorar sin rätts­handlings­förmåga och får inte ingå avtal. För att få en förvaltare krävs att personen inte kan vårda sig själv eller sin egen­dom och att det inte är tillräckligt att ha en god man.

Det behövs som regel ett läkar­intyg och en social utredning som styrker behovet av god man eller förvaltare. En god man utses inte om det går att få hjälp på annat sätt, till exempel genom social­tjänstens in­satser eller en anhörig. Uppdraget kan begränsas till att gälla en viss rättshandling, till exempel fastighetsförsäljning. Tings­rätten beslutar om godmanskap och förvaltarskap ska anordnas.

Vad ingår i uppdraget?

Läs gärna broschyrerna som Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare tagit fram. De beskriver vad som ingår och inte i uppdraget som god man och förvaltare.

Länk till Frivilliga samhällsarbetares material Rollkoll

Gode mannens uppdrag kan se olika ut beroende på huvud­mannens situation. Vanligtvis hjälper en god man eller förvaltare till inom ett, två eller tre av följande områden: bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person. Nedan följer exempel på vad en god man eller förvaltare ska göra:

Bevaka rätt

  • Ansöka om bostads­tillägg och anmäla hyres­ändringar för att få rätt bostads­tillägg.
  • Överklaga beslut.
  • Ansöka om insatser som LSS-insatser, kontakt­person eller ledsagare eller äldre­boende.
  • Köpa eller sälja lägenhet eller fastighet.
  • Bevaka rätt i dödsbo.

Förvalta egendom

  • Ansvara för att ekonomin sköts.
  • Ha hand om inkomster, pension och bidrag.
  • Betala räkningar.
  • Förvalta kapital, värde­handlingar och fastig­heter.
  • Se till att huvud­mannen har fickpengar.

Sörja för person

  • Se till att huvud­mannen har det så bra som möjligt utifrån sina intressen och förutsättningar.
  • Träffa huvud­mannen ungefär en gång per månad, men det varierar beroende på behov och var huvud­mannen bor.
  • Ta reda på om huvud­mannen bor bra, behöver mer sociala kontakter, har behov av rekreation, behöver vård eller social service.
  • Ha kontakt med biståndsbedömare eller socialsekreterare.
  • Ha kontakt med hjälpmedels­central, läkare, tand­läkare eller optiker.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar det och vem betalar?

Huvudregeln är att den som har god man eller förvaltare själv ska stå för arvodet till god man eller förvaltare. Ett normalt arvode är cirka 17 000–20 000 kronor per år men det kan variera beroende på hur omfattande uppdraget varit.

Huvudmannen ska betala arvodet om:

  • årsinkomsten brutto överstiger 2,65 prisbasbelopp, det vill säga 139125 kronor för 2023. Prisbasbeloppet har höjts till 52500 kronor 2023.
  • tillgångarna överstiger två prisbasbelopp, 105000 kronor 2023.

Gode mannen eller förvaltaren får ta ut arvodet först när överförmyndaren har granskat årsredovisningen och beslutat om arvodets storlek.

Arvode till god man kan ingå i merkostnadsersättning. Läs mer på försäkringskassans hemsida om vad som gäller:

Försäkringskassans information om merkostnadsersättning

Vad ingår inte i uppdraget?

En god man eller förvaltare ska se till att huvud­mannen får den hjälp han eller hon behöver.
Däre­mot ingår det inte i uppdraget att:

  • skjutsa huvudmannen
  • handla dagligvaror
  • städa, vattna blommor, putsa fönster och liknande uppgifter
  • hjälpa huvudmannen att klä på sig
  • följa med på läkar­besök och tandläkar­besök
  • gå på bio, fika och liknande.

Vem blir min gode man eller förvaltare?

Din gode man kan vara en anhörig eller en utomstående. Om du inte har några önske­mål föreslår överförmyndaren en god man. Överförmyn­daren kontrollerar så att personen som föreslås är lämplig. En god man får till exempel inte ha betalnings­anmärkningar hos krono­fogden eller förekomma i polisens belastnings­register.

Hur lång tid tar det att få en god man eller förvaltare?

En ungefärlig tid kan vara två till tre månader. Om ärendet är brådskande kan det gå snabbare. Hur lång tid det tar beror på hur snabbt det går att hitta en lämplig person för uppdraget och även tings­rättens hand­läggnings­tid.

Om din ansökan behöver komp­letteras kan det ta längre tid, så tänk på att fylla i ansökan rätt och att alla handlingar ska vara med.

Hur går det till att ansöka om upphörande eller byte?

Blanketterna för att ansöka om byte eller upphörande hittar du genom att klicka på den rosa länken nedan.

Byte av ställföreträdare

  • Om du vill byta din gode man eller förvaltare eller om du är nära anhörig till huvudmannen är du behörig att ansöka om byte. När överförmyndaren utrett saken kommer du att få ett beslut, som kan överklagas.
  • Om du är utomstående och anmäler behov av byte ska en handläggare utreda ärendet. På grund av sekretess är det inte säkert att du får någon återkoppling om överförmyndarens åtgärder.
  • Överförmyndaren utreder om det finns skäl att göra ett byte eller eller inte. Om gode mannen eller förvaltaren vill avsluta sitt uppdrag blir det aktuellt med byte. Om gode mannen eller förvaltaren vill kvarstå kan det endast ske ett byte om överförmyndaren finner att ställföreträdaren är olämplig eller har misskött uppdraget enligt 11 kap 20 § föräldrabalken.

Upphörande av godmanskap eller förvaltarskap

  • Huvudmannen själv, nära anhöriga, god man och förvaltare och överförmyndaren är behöriga att ansöka om upphörande enligt föräldrabalken 11 kap 21 §. Skicka blanketten till överförmyndaren eller direkt till Attunda tingsrätt. Det är tingsrätten som beslutar om ett godmanskap eller förvaltarskap kan upphöra eller inte.
  • För upphörande av förvaltarskap krävs ett läkarintyg som styrker att huvudmannen kan vårda sig
    och sin egendom. Vid godmanskap krävs oftast ett läkarintyg som visar om huvudmannen kan
    yttra sig eller inte.


Hur redovisas uppdraget?

Som god man eller förvaltare är man enligt lag skyldig att redovisa sin huvudmans ekonomi:

  • I början av uppdraget ska den gode mannen eller förvaltaren lämna in en förteckning över huvud­mannens tillgångar och skulder.
  • Under redovisnings­perioden ska huvud­mannen eller förvaltaren göra löpande bokföring.
  • Före den 1 mars varje år ska en års­redovisning lämnas in.
  • Under ärendets gång ska den gode mannen eller förvaltaren lämna in de handlingar som över­förmyndaren begär in som redovisning för åtgärder som kräver tillstånd från över­förmyndaren.

För dig som är god man eller förvaltare

Information på finska

Till dig som talar finska har vi översatt informationsbladet Om gode mäns och förvaltares uppdrag:

Uskotun miehen ja edunvalvojan tehtävistä Pdf, 407.3 kB.

Om gode mäns och förvaltares uppdrag Pdf, 238.4 kB.

Mer information om god man, förvaltare och förmyndare

Läs mer om vad uppdraget som god man, förvaltare, förmyndare innebär. Under respektive rubrik hittar du även överförmyndarens ansökningsblanketter för olika åtgärder och blanketter för redovisning.

För dig som har eller behöver god man eller förvaltare

För dig som är god man eller förvaltare

Läs mer om att vara förmyndare

God man för ensamkommande barn

Vill du bli god man eller förvaltare? Lämna en intresseanmälan

Organisation och kontakt

Järfälla och Upplands-Bro har varsin politiskt vald överförmyndare.

  • Björn Falkeblad är överförmyndare i Järfälla och ersättare är Malin Gisslen.
  • Eva Bengtsson är överförmyndare i Upplands-Bro och ersättare är Anna Thorburn.

Kommunerna har ett gemensamt kansli som ligger i Jakobsbergs centrum. Du kan skriva till överförmyndarkansliet eller lämna meddelande via servicecenter.

Telefon: 08-580 285 00

E-post: overformyndarkansliet@jarfalla.se

Postadress

Överförmyndaren
177 80 Järfälla

Besöksadress

Vasaplatsen 11 i Jakobsberg

Besök sker efter överenskommelse. Du kan lämna in handlingar i receptionen eller kommunens brevlåda.

Läs mer

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet




Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.