God man för ensam­komman­de barn

När ett ensam­kommande barn kommer till Sverige ska överförmyndaren utse en god man. Som god man företräder du barnet i vårdnads­havarens och för­myn­darens ställe och ska alltid se till barnets bästa. Den dagliga omsorgen ingår dock inte i uppdraget.

Aktuellt

Nu kan du lämna förteckning och redogörelse digitalt

Om du är barnets första gode man ska du lämna en förteckning per den dag du blev förordnad. I januari, april, juli och oktober ska gode män för ensamkommande barn i Järfälla och Upplands-Bro lämna redogörelse för uppdraget. Nu kan du välja att lämna in dessa handlingar digitalt. I Wärna Go kallas redogörelsen arvodesräkning.

Länk till Wärna Go

Instruktionsfilm om förteckning i Wärna Go (se nr 10)

Folkbokföring av barn från Ukraina

EU har beslutat att förlänga massflyktsdirektivet till den 4 mars 2026. Det innebär att du som är god man för ett barn från Ukraina ska ta reda på om barnet kan folkbokföras. Den som haft tillfälligt skydd i två år kan folkbokföras. Barnet kan också ha rätt till en särskilt förordnad vårdnadshavare.

Läs mer om Flyktingmottagande från Ukraina på www.skr.se

Läs Migrationsverkets frågor och svar om massflyktsdirektivet

Samhällsintroduktion om barns rättigheter

Migrationsverket har tagit fram en samhällsintroduktion för barn som sökt skydd i Sverige. Samhällsintroduktionen innehåller information om hur det går till att söka skydd, om barns rättigheter och livet i Sverige. Se Migrationsverkets webbplats:

Samhällsinformation för asylsökande barn

Samhällsinformation för barn med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet

Röda Korsets information om stöd vid avslag

Röda Korset arbetar på olika sätt för att stödja asylsökande barn. Läs gärna Röda Korsets information som riktar sig till dig som möter asylsökande barn som fått avslag.

Se www.rodakorset.se/stöd vid avslag och återvändande

Barn som är kvotflyktingar

För barn som är kvotflyktingar, och som har fått ett bosättningsgrundande uppehållstillstånd, ska en särskilt förordnad vårdnadshavare utses.

Läs mer på Sveriges kommuner och regioners hemsida

Lämna redogörelse varje kvartal

I Järfälla och Upplands-Bro ska du lämna redogörelse för ditt uppdrag som god man för ensamkommande barn varje kvartal. Om ungdomen blir myndig ska du lämna en slutredogörelse. Den som först förordnas som god man ska lämna en förteckning som visar hur barnets ekonomi såg ut när godmanskapet anordnades. Du kan skicka in blanketten som finns på länken ovan eller lämna in digitalt:

Länk till Wärna Go

Instruktionsfilm om förteckning i Wärna Go (se nr 10)

Vill du bli god man?

Överförmyndaren behöver fler gode män får både barn och vuxna. Om du kan tänka dig att bli god man för ensamkommande barn så kan du börja med att göra Sveriges kommuner och regioners webbutbildning. Den är gratis och beskriver vad som ingår och inte i gode mannens uppdrag. Den tar också upp vad social­tjänsten, boendet och Migrations­verket ska göra.

Länk till SKRs webb­utbildning God man för ensamkommande barn

När du gjort utbildningen kan du skicka in en intresseanmälan om att bli god man via överförmyndarens e-tjänst. Där får du beskriva din kompetens:

Intresseanmälan att bli god man

Utifrån hur behovet ser ut återkommer vi till dig för en intervju, efter sedvanliga registerkontroller.

Du som redan är god man och vill ta fler uppdrag kan mejla till overformyndarkansliet@jarfalla.se, märk meddelandet Kan ta uppdrag.

Vem kan bli god man för ensam­kommande barn?

Lagen säger att en god man ska vara "rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig" och alltid se till barnets bästa. Överförmyndaren kontrollerar bland annat att den som vill bli god man inte förekommer hos polisen eller kronofogden. Om du vill bli god man ska du:

  • vara erfaren, rättrådig och i övrigt lämplig för uppdraget (11 kap. 12 och 13§§ föräldrabalken)
  • vara särskilt lämpad för arbete med barn i en utsatt situation
  • ha kunskap om barns behov i olika åldrar och ha förståelse för deras situation
  • ha goda kunskaper om det svenska samhället (skola, vård, myndigheters ansvar med mera)
  • behärska god svenska, både skriftligen och muntligen
  • vara opartisk i förhållande till myndigheter
  • ha kunskap om utlänningsärenden och asylprocessen

Vad ingår i uppdraget?

Som god man för ensam­kommande barn företräder du barnet i vårdnadshavarens och förmyndarens ställe. Det betyder att du har rätt och skyldighet att bestämma i alla frågor som rör barnets personliga, ekonomiska och rättsliga frågor.

Det uppstår ibland frågor om vem som ska skjutsa barnet och om en god man får kvittera ut en dator? Det är exempel på uppgifter som inte ingår i gode mannens uppdrag. I skrifterna nedan kan du läsa mer om vad gode mannen ska göra och vad familjehemmet och socialtjänsten ansvarar för. Materialet har tagits fram av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare och finns på deras webbplats www.rfs.se:

Din roll – om rollfördelningen mellan god man och andra aktörer kring ensamkommande barn

Vad ska en god man hjälpa mig med?

Läs gärna Riksförbundet frivilliga samhällsarbetares broschyrer om ensamkommande barn och gode mannens roll. Det finns även på dari, arabiska och tigrinja. Nu finns materialet även som filmer.

Se filmerna på Riksförbundet frivilliga samhällsarbetares webbplats

Ladda ner Min rätt din roll från www.rfs.se

Exempel på vad som ingår i uppdraget: 

  • Bekräfta asylansökan.
  • Söka aktuella bidrag från Migrations­verket och social­tjänsten.
  • Se till att barnet får en fungerande skolgång.
  • Företräda barnet vid hälso-, sjuk- och tandvård.
  • Förvalta barnets till­gångar, även dag­ersättning och andra bidrag.
  • Teckna hyreskontrakt.
  • Medverka till kontakt med föräldrar och släktingar.
  • Vara stöd för barnet.

Exempel på vad som inte ingår i uppdraget:

  • Sköta den dagliga om­vårdnaden (inte heller att läsa läxor eller skjutsa till aktiviteter).
  • Försörja barnet.
  • Företräda barnet vid den rättsliga prövningen av asylfrågan. Det ska det offentliga biträdet göra.
  • Skjutsa barnet.
  • Kvittera ut en dator eller liknande utrustning.

Kan man byta god man?

Om du har syn­punkter på din gode man och vill byta ska du skriva till över­förmyndaren. Om gode mannen vill avsluta sitt uppdrag så byter vi så snart vi hittat en ny god man. I annat fall utreder över­förmyndaren om det finns skäl att byta ändå. Om gode mannen inte har misskött sitt uppdrag så byter vi som regel inte.

Om du är god man och vill avsluta ditt uppdrag ska du meddela över­förmyndaren. Du kvarstår tills vi hittat en ny god man och beslutat om byte.

Skriv till Överförmyndaren, 177 80 Järfälla eller mejla till overformyndarkansliet@jarfalla.se.

Om barnet får avslag på asylansökan

Migrationsverkets information om avslag på asylansökan

Ditt uppdrag som god man upphör per automatik när barnet fyller 18 år. Vad händer om barnet får avslag på asylansökan och anses vara myndig av Migrationsverket?  Om beslutet överklagas kvarstår god man under överklagandeprocessen, men om ungdomen hinner fylla 18 år enligt överförmyndarens uppgifter så upphör godmanskapet. Det är viktigt att du meddelar oss senast fyra veckor efter delgivningssamtalet på Migrationsverket om barnets avslagsbeslut överklagas.

När upphör uppdraget?

Uppdraget som god man för ensam­kommande barn upp­hör:

  • när barnet blir 18 år
  • om barnet får en särskilt förordnad vårdnads­havare. Överförmyndaren har tillsyn över förmynderskapet. Läs mer om hur särskilt förordnad vårdnadshavare ska lämna redovisning. 
  • om en förälder återfår och kan utöva vårdnaden. Det ska framgå av skatteverkets register att föräldern är vårdnadshavare innan godmanskapet kan upphöra.
  • om barnet lämnar Sverige
  • om det är uppenbart att god man inte behövs.

Vid byte av god man fort­sätter nuvarande god man sitt uppdrag till dess att över­förmyndaren tillsatt en ny god man.

Om barnet flyttar eller får uppe­hålls­tillstånd

Det är viktigt att du meddelar över­förmyndaren om barnets situation förändras, till exempel om barnet flyttar eller får uppe­hålls­tillstånd. Om barnet flyttar kvarstår du som god man men vi flyttar akten till över­förmynd­aren i den nya kommunen. Det ska ske omgående om barnet är asylsökande. Om barnet har uppehålls­tillstånd måste vi vänta med att flytta ärendet tills du har folkbok­fört barnet på den nya adressen.

Information från andra aktörer

  • Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare har tagit fram broschyrer och filmer som beskriver uppdraget som god man för ensamkommande barn.
    Materialet Min rätt- Din roll se www.rfs.se
  • Rädda barnen har en stödlinje dit ensam­kommande barn kan vända sig anonymt och få tala med någon på engelska, dari och arabiska.
    Rädda barnens stödlinje
  • Migrationsverkets hemsida kan du läsa mer om gode mannens uppgifter under asyl­processen. Där finns också viktig information på olika språk för ensam­kommande barn.
    Migrationsverkets information till gode män.
  • Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har ett material  på sex olika språk som presenterar information om hälsa, sexualitet, relationer och rättigheter till unga nyanlända.
    Se youmo.se
  • Socialstyrelsen beskriver de uppdrag som finns i kommunen för dig som vill göra en insats för ett barn.

Mer information om god man, förvaltare och förmyndare

Läs mer om vad uppdraget som god man, förvaltare, förmyndare innebär. Under respektive rubrik hittar du även överförmyndarens ansökningsblanketter för olika åtgärder och blanketter för redovisning.

För dig som har eller behöver god man eller förvaltare

För dig som är god man eller förvaltare

Läs mer om att vara förmyndare

God man för ensamkommande barn

Vill du bli god man eller förvaltare? Lämna en intresseanmälan

Organisation och kontakt

Järfälla och Upplands-Bro har varsin politiskt vald överförmyndare.

  • Björn Falkeblad är överförmyndare i Järfälla och ersättare är Malin Gisslen.
  • Eva Bengtsson är överförmyndare i Upplands-Bro och ersättare är Anna Thorburn.

Kommunerna har ett gemensamt kansli som ligger i Jakobsbergs centrum. Du kan skriva till överförmyndarkansliet eller lämna meddelande via servicecenter.

Telefon: 08-580 285 00

E-post: overformyndarkansliet@jarfalla.se

Postadress

Överförmyndaren
177 80 Järfälla

Besöksadress

Vasaplatsen 11 i Jakobsberg

Besök sker efter överenskommelse. Du kan lämna in handlingar i receptionen eller kommunens brevlåda.

Läs mer

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet




Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.