Gå direkt till sidans innehåll

Överförmyndaren

Överförmyndaren är en myndighet som kontrollerar att gode män, förvaltare och förmyndare sköter sina uppdrag som ställföreträdare för personer som inte själva kan förvalta ekonomi och tillvarata sina intressen. Vi utfärdar också förvaltarfrihetsbevis.

Hur påverkar risken för Covid-19 uppdraget som ställföreträdare?

Huvudmannens bästa är grunden för alla uppdrag som ställföreträdare och även för överförmyndarens tillsyn.

Överförmyndaren har full förståelse för att du som är god man eller förvaltare inte kan besöka din huvudman en gång per månad, på grund av besöksrestriktioner och rekommendationer som syftar till att förhindra smittspridning. Däremot är det självklart viktigt att ha löpande kontakt till exempel per telefon i den mån det går.

Det är också bra att vara ute i god tid i ärenden som förutsätter överförmyndarens samtycke, till exempel uttagstillstånd. Längst ner på den här sidan finns länkar till mer information om ditt uppdrag.

Här kan du följa Järfälla kommuns samlade information med anledning av Coronaviruset

Här kan du följa Upplands-Bros kommuns samlade information med anledning av Coronaviruset

Kan du ta fler uppdrag?

Du som redan är god man eller förvaltare och har möjlighet att ta fler uppdrag får gärna höra av dig till överförmyndarkansliet. Skicka ett mejl till overformyndarkansliet@jarfalla.se och skriv "Kan ta uppdrag"
i ämnesraden.

Kontakt

Järfälla och Upplands-Bro har varsin politisk vald överförmyndare och ett gemensamt kansli som ligger i Jakobsbergs centrum. Du kan skriva till oss eller lämna meddelande via servicecenter.

Telefon: 08-580 285 00

E-post: overformyndarkansliet@jarfalla.se

Postadress: Överförmyndaren, 177 80 Järfälla 

Förvaltarfrihetsbevis

Förvaltarfrihetsbevis är ett bevis på att du inte har förvaltare. Beviset kan behövas när du ansöker om tillstånd från vissa myndigheter.

Om du är folkbokförd i Järfälla eller Upplands-Bro och behöver ett förvaltarfrihetsbevis kontaktar du överförmyndaren. Meddela att det gäller förvaltarfrihetsbevis samt namn, adress och personnummer. Därefter skickar vi förvaltarfrihetsbeviset till din folkbokföringsadress.

På följande sidor hittar du mer information och blanketter

Läs mer om vad uppdraget som god man, förvaltare, förmyndare innebär. Under respektive rubrik hittar du även överförmyndarens ansökningsblanketter för olika åtgärder och blanketter för redovisning.

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp