Förmyndare för barn under 18 år
Fram till 18-årsdagen ska ett barn ha en företrädare som beslutar om ekonomiska och juridiska frågor. Som regel är barnets föräldrar förmyndare. I vissa situationer behöver barnet få en god man eller en förordnad förmyndare.
Aktuellt
Årsräkningen ska vara inlämnad före den 1 mars
Du som är skyldig att lämna årsredovisning ska göra det före den 1 mars. Det går också att lämna in redovisningen i kommunhuset, Vasaplatsen 11 i Jakobsberg eller i kommunhuset i Upplands-Bro.
Läs mer om vad du ska tänka på i årsredovisningen
Information från andra aktörer
Svenska Bankföreningen om barns tillgångar
På Svenska Bankföreningens hemsida kan du läsa mer om vad som gäller när omyndiga barn har tillgångar.
Polisen informerar om penningmålvakter
Polisen arbetar för att förebygga att ungdomar utnyttjas som "penningmålvakter" genom att låna ut sina konton till bedragare. Föräldrar och förmyndare bör vara uppmärksamma och känna till att det kan förekomma.
När behöver jag kontakta överförmyndaren?
Om tillgångar och fast egendom
Om barnet äger tillgångar över åtta prisbasbelopp eller fast egendom ska föräldern enligt lag kontakta överförmyndaren. Även om barnet inte äger stora tillgångar kan du som barnets förmyndare behöva kontakta överförmyndaren.
Uttag från överförmyndarspärrat konto
För att ta ut pengar från ett konto med överförmyndarspärr behöver du ansöka om tillstånd från överförmyndaren. Du kan använda blanketten, se den gröna länken. Kom ihåg att samtliga förmyndare ska underteckna ansökan och barn som fyllt 16 år. Överförmyndarens tillstånd behövs inte vid överföringar mellan spärrade konton.
När barn är dödsbodelägare
Om barnet enligt lag eller testamente ska ärva tillgångar behöver du kontakta överförmyndaren. Om ett barn har del i ett dödsbo ska förmyndaren vårda dennes rätt i boet.
När en förmyndare och omyndig är delägare i samma dödsbo, eller förmyndaren av annan anledning är jävig, behövs det en god man som företräder barnet. Kontakta överförmyndarkansliet om du behöver ansöka om god man.
När det finns en omyndig dödsbodelägare ska överförmyndaren samtycka till arvskiftet. Det finns även andra åtgärder under boutredningen som kan kräva överförmyndarens samtycke. Om det till exempel ska säljas en fastighet eller bostadsrätt för dödsboets räkning ska ställföreträdare ansöka om överförmyndarens samtycke till försäljningen. Klicka på den gröna knappen nedan för att hämta ansökningsblanketterna.
Om dödsboet inte skiftats inom sex månader från det att bouppteckningen förrättats ska ställföreträdaren lämna en redogörelse till överförmyndaren.
För mer information om de åtgärder som behöver vidtas i samband med ett dödsfall se webbplatsen Efterlevandeguiden. Den är ett samarbete mellan Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten.
Länk till www.efterlevandeguiden.se
Arvsavstående
En förmyndare får inte avstå från arv eller testamente för den omyndiges räkning. Det finns dock en möjlighet för särkullbarn att avstå från arv till förmån för efterlevande make/maka enligt 3 kap 9 § ärvdabalken.
Barnpension och efterlevandestöd
Barn till en avliden förälder kan få barnpension som ett ekonomist stöd. Vid låg eller ingen barnpension kan man även ha rätt till efterlevandestöd. För mer information se pensionsmyndighetens hemsida.
Om barnet vill driva rörelse
Föräldrar får inte låta barn under 16 år driva rörelse. För barn som har fyllt 16 år får dock föräldrarna, med överförmyndarens samtycke, låta den omyndige bedriva rörelse som medför bokföringsskyldighet enligt bokföringslagen. Klicka på knappen ovan för att hämta blanketten.
Andra situationer där du behöver kontakta överförmyndaren
- Ta emot en gåva med särskilda vilkor.
- Placering i aktier (om barnet har tillgångar över åtta prisbasbelopp).
- Ta emot en gåva som rör fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt
- Köpa, inteckna eller sälja fastighet, tomträtt eller bostadsrätt.
- Låna eller låna ut pengar.
Förvaltning av omyndiga barns tillgångar
Förmyndare bestämmer som huvudregel hur det omyndiga barnets tillgångar ska användas och placeras.
Om barnets tillgångar överstiger åtta prisbasbelopp eller om barnet äger fast egendom är förmyndarna skyldiga att anmäla det till överförmyndaren. Förmyndarna ska då varje år före den 1 mars lämna in en årsräkning till överförmyndaren och redovisa hur barnets medel förvaltats.
Om omyndiga barn får pengar genom arv, försäkring eller skadestånd och beloppet är högre än ett prisbasbelopp ska pengarna sättas in på ett överförmyndarspärrat konto. Även i andra fall finns regler för insättning på spärrat konto.
Oavsett storlek på barnets tillgångar är förmyndare skyldiga att förvalta tillgångarna på ett sätt som stämmer överens med föräldrabalkens regler. Barnets tillgångar får endast användas för barnets utgifter och behov. Barnets tillgångar får inte heller skänkas bort. Om förmyndare inte tillvaratar sina barns intressen kan de bli skadeståndsskyldiga mot barnet.
Redovisning till överförmyndaren
Lämna förteckning
Som förmyndare ska du ta hand om det barnet äger och sköta barnets ekonomi.
Om du är förälder och förmyndare behöver du enligt lag kontakta överförmyndaren om:
- värdet av barnets tillgångar överstiger åtta prisbasbelopp.
- barnet äger fast egendom.
Du blir då redovisningsskyldig och ska börja med att lämna in en förteckning över barnets tillgångar.
Om du har ett uppdrag att företräda barnet "i förmyndares ställe" ska du lämna förteckning för att visa hur barnets ekonomi såg ut när uppdraget startade.
Lämna årsredovisning och slutredovisning
Innan den 1 mars varje år ska du lämna en årsräkning och visa hur du skött uppdraget under föregående år. Uppdraget som förmyndare upphör när barnet fyller 18 år. Därefter ska du lämna en sluträkning. Årsräkningen ska vara inlämnad före den 1 mars. Sluträkning ska vara inlämnad en månad efter upphörandet.
Läs anvisningarna när du fyller i blanketten. Till årsräkning och sluträkning ska du bifoga underlag för insättningar, uttag samt tillgångar vid periodens slut. De ingående värdena kan överförmyndaren stämma av i föregående redovisning.
Anvisningar till års- och sluträkning för barn (föräldrar) Pdf, 260.9 kB.
Redogörelseblanketten ska fyllas i av dig som har ett uppdrag som förordnad förmyndare.
Mer information om god man, förvaltare och förmyndare
Läs mer om vad uppdraget som god man, förvaltare, förmyndare innebär. Under respektive rubrik hittar du även överförmyndarens ansökningsblanketter för olika åtgärder och blanketter för redovisning.
För dig som har eller behöver god man eller förvaltare
För dig som är god man eller förvaltare
Läs mer om att vara förmyndare
God man för ensamkommande barn
Vill du bli god man eller förvaltare? Lämna en intresseanmälan
Organisation och kontakt
Järfälla och Upplands-Bro har varsin politiskt vald överförmyndare.
- Björn Falkeblad är överförmyndare i Järfälla och ersättare är Malin Gisslen.
- Eva Bengtsson är överförmyndare i Upplands-Bro och ersättare är Anna Thorburn.
Kommunerna har ett gemensamt kansli som ligger i Jakobsbergs centrum. Du kan skriva till överförmyndarkansliet eller lämna meddelande via servicecenter.
Telefon: 08-580 285 00
E-post: overformyndarkansliet@jarfalla.se
Postadress
Överförmyndaren
177 80 Järfälla
Besöksadress
Vasaplatsen 11 i Jakobsberg
Besök sker efter överenskommelse. Du kan lämna in handlingar i receptionen eller kommunens brevlåda.