Kultur­miljöer

Järfälla har många intressanta kultur­miljöer. Flera äldre hus och gårdar an­vänds av föreningar. De kan också hyras ut till allmänheten.

Vad är en kultur­miljö?

En kulturmiljö ska kunna för­medla kunskap om sin tids byggnads­traditioner eller sociala villkor. Den kan också vara typisk för traktens eller regionens förhållanden. Den kan också representera en speciell tidsepok.

Kommunens roll

Kommunens kultur­enhet hand­lägger ärenden som rör kulturmiljö­vård. Enheten kan ge råd och har en roll som konsult exempelvis i samband med renovering av kultur­historisk värde­full bebyggelse.

Kultur­miljö­plan

Järfälla kommun har en kulturmiljöplan som antogs av kommun­fullmäktige i Järfälla 1999. Ett syfte med planen är att ge Järfällas invånare information om kultur­miljöernas innehåll och kvaliteter. Läs mer om kultur­miljöplanen.

Äldre kultur­miljöer

Järfälla har många intressanta kultur­miljöer. Flera äldre hus och gårdar sköts om av föreningar och hyrs även ut till all­mänheten:

  • Gamla Stäketskolan, Stäket
  • Ulvsättra Gård, Kallhäll
  • Sandviks gård, Viksjö
  • Skälby gård, Skälby
  • Grytan, vid Skälby gård

Koffsan

Den lilla ön Koffsan vid Skäftinge­holmen i Mälaren och krogen som fanns där besöktes 1731 av Carl von Linné. Utgrävningen av den gamla sjökrogen resulterade i ett mini­museum på Jakobs­bergs bibliotek. Sandvik­skolan är värdskola för Koffsan och några elever har utbildats till Koffsan­guider. Boka dem för ett besök så får du veta det mesta om Koffsan och Linnés besök där. Information går att få genom Sandvik­skolans expedition.

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?